OHR/EUSR i Delegacija Evropske komisije pozdravili usvajanje Zakona o Javnom RTV servisu FBiH

Ured visokog predstavnika/specijalnog predstavnika Evropske unije i Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini  pozdravili su činjenicu da je Vlada Federacije BiH jučer usvojila novi Zakon o Javnom radio-televizijskom servisu.


Usvajanjem Zakona o Javnom RTV servisu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je napravila značajan korak ka ispunjavanju ključnih preduslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom. To je pozitivno i za Bosnu i Hercegovinu i za njene građane.


Kada bude završena reforma javnog radiotelevizijskog sistema gledaoci će moći očekivati bolji standard emitiranja koji će odražavati specifično nasljeđe ove zemlje.


U svojoj presudi iz jula 2006. godine, Ustavni sud FBiH je zatražio da se riješe tri pitanja kako bi se Zakon o Javnom radiotelevizijskom servisu doveo u sklad sa Ustavom FBiH. Zakonski propisi koje je jučer usvojila Vlada FBiH uključuju i izmjene i dopune kojima se rješavaju ta pitanja.


Razočaravajuće je, stoga, da hrvatski ministri u Vladi FBiH nisu bili u stanju da daju svoju podršku ovom prijedlogu. Ono što je sada važno je da Parlament FBiH usvoji ovaj Zakon što je prije moguće kako bi ovu zemlju doveo bliže potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Europa.ba