Lajčak se susreo sa Sadovićem; zabrinut zbog dešavanja u Ministarstvu sigurnosti

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, susreo se danas sa ministrom sigurnosti, Tarikom Sadovićem, kako bi razgovarali o radu Ministarstva sigurnosti, te funkcioniranju Vijeća ministara.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU jasno je stavio do znanja da je zabrinut dešavanjima u Ministarstvu sigurnosti te da od ministra Sadovića očekuje da podrži i duh i slovo zakona Bosne i Hercegovine.


 


«Kako se od Ministarstva sigurnosti očekuje da ima odlučujuću administrativnu ulogu u budućoj reformi policije, od suštinskog je značaja da ovo Ministarstvo uživa puno povjerenje svih koji žive u  Bosni i Hercegovini,» izjavio je.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je također podsjetio ministra Sadovića na to da on kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara snosi značajnu odgovornost za efikasno funkcioniranje te institucije.


 


«Daljnje olakšavanje viznog režima sa Evropskom unijom i drugim državama će u velikoj mjeri ovisiti o tome da li je ministar u stanju provesti oštre mjere koje su potrebne u ovoj oblasti, što je veoma važno za uslove iz oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova koje je postavila Evropska unija,» izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


 


 

Europa.ba