Međunarodne organizacije apeluju na usvajanje Zakona o visokom obrazovanju


Delegati u Domu naroda Bosne i Hercegovine u prilici su da pokažu opredjeljenje za bolju budućnost ove zemlje tako što će u ponedjeljak usvojiti Okvirni zakon o visokom obrazovanju na državnom nivou.


Usvajanjem ovog zakona Bosna i Hercegovina prestaće biti jedina potpisnica bolonjskog procesa bez državnog zakona o visokom obrazovanju.


Okvirni zakon o visokom obrazovanju na državnom nivou uvjet je iz Evropskog partnerstva a istovremeno i obaveza koju je Bosna i Hercegovina preuzela nakon prijema u Vijeće Evrope. Njegovo usvajanje stvorilo bi zakonodavni okvir za reformu visokog obrazovanja u skladu sa principima bolonjskog procesa i uvjetima iz Lisabonske konvencije o priznavanju diploma u cijeloj Bosni i Hercegovini, uz poštivanje postojećih ustavnih odredbi i političke stvarnosti Bosne i Hercegovine.


Ovaj zakon uspostavlja zajedničke standarde čiji je cilj poboljšati kvalitet obrazovanja koje se pruža studentima; omogućiti njihovu mobilnost; te omogućiti priznavanje domaćih visokoškolskih diploma i titula unutar Evropskog područja visokog obrazovanja, i na taj način pružiti bolju perspektivu za obrazovanje i zaposlenje svim građanima koji steknu visokoškolsku diplomu.


Dalja odlaganja u donošenju ovog zakona naštetila bi interesima kako bosanskohercegovačkih studenata tako i univerziteta i dovela u pitanje napore Bosne i Hercegovine na postizanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja.


Ovaj zakon je polazna osnova za reformu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Dalje opredjeljenje organa vlasti i visokoškolskih institucija za njegovu punu provedbu također će biti neophodno kako bi studenti uistinu iskoristili prednosti koje im ovaj zakon donosi.


Napomene uredniku


Cilj bolonjskog procesa je da do 2010. godine uspostavi Evropsko područje visokog obrazovanja, u okviru koga će studenti moći birati studije koje žele pohađati iz široke i transparentne ponude niza kvalitetnih studija te iskoristiti prednosti koje nudi nesmetan proces priznavanja diploma.


On je proizašao iz Bolonjske deklaracije, usvojene 1999. godine, kojom je pokrenut niz reformi neophodnih da bi se izgradilo kompatibilnije i konkurentnije visoko obrazovanje u Evropi.


Konvenciju o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u Evropi odnosno Lisabonsku konvenciju izradili su Vijeće Evrope i UNESCO a usvojili predstavnici država koji su prisustvovali sastanku održanom u Lisbonu u aprilu 1997. godine. Njen je cilj osigurati da kvalifikacije iz jedne evropske zemlje budu priznate u drugima.

Europa.ba