Direktor SIPA-e mora biti profesionalac najvišeg kalibra

“Direktor Državne agencije za istragu i zaštitu mora biti profesionalac najvišeg kalibra i integriteta”, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák. “To je najvažniji preduslov u procesu izbora novog direktora”.


“Potpuno su neprikladne izjave zvaničnika u proteklih nekoliko mjeseci, i ponovo prošle sedmice, u kojima se tvrdi suprotno”.


Mjesto direktora SIPA-e jedna je od vrhunskih policijskih funkcija u zemlji: sugerirati da bi takvo mjesto trebalo pripasti bilo kome osim najkvalificiranijem profesionalcu jeste pokušaj vršenja političkog uticaja i podrivanja ovog imenovanja. Prilikom imenovanja, nacionalna pripadnost novog direktora ne smije biti primarni preduslov.


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je ključna institucija u BiH za borbu protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina, terorizma, teškog finansijskog kriminala i trgovine ljudima.


“Svaki ozbiljan političar želi da na funkciju direktora SIPA-e bude imenovan najbolji profesionalni kandidat,” danas je izjavio visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.   


 

Europa.ba