Neophodne strategije za sektor pravde i slučajeve ratnih zločina

Izrada sveobuhvatne strategije za sektor pravde i državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina prestavljaju kratkoročne prioritete, zaključili su danas predstavnici sektora pravde u Bosni i Hercegovine na zajedničkom sastanku sa predstavnicima međunarodne zajednice.


Sastankom je predsjedao visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčák.


U okviru državne strategije za procesuiranje ratnih zločina trebalo bi izvršiti procjenu svih do sada prijavljenih slučajeva ratnih zločina, s ciljem utvrđivanja već dostupnog dokaznog materijala, faza u kojim se nalaze, kao i njihovog upućivanja tužilaštvima u BiH. Do sada je takav pregled urađen samo za slučajeve prenosa postupka s Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na domaće sudstvo.

Učesnici su se složili da što prije treba dovršiti finansijski okvir za projekat državnog zatvora. Međunarodna zajednica će pomoći taj projekat.


Na sastanku je također dogovoreno formiranje četiri radne grupe, čiji će zadatak biti izrada zajedničkih stavova o isturenim regionalnim uredima Suda BiH, fizičkom razdvajanju Suda i Tužilaštva BiH, pitanju apelacionog suda i konsolidaciji budžeta za pravosuđe.


Zaključci radnih grupa će biti dostavljeni Ministarstvu pravde u cilju objedinjavanja rada na dvjema strategijama i projektu državnog zatvora.

Europa.ba