Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák sastao se danas u New Yorku sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Milibandom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, sastao se danas u New Yorku sa britanskim ministrom vanjskih poslova, Davidom Milibandom, kako bi ga informirao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčákizjavio je da je BiH spremna da poduzme značajan strateški korak naprijed na putu ka integraciji u EU. «BiH se sada mora usredotočiti na provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji nosi i obaveze i prednosti», izjavio je Lajčák.


Ambasador Lajčák izvijestio je ministra vanjskih poslova Milibanda o napretku koji je ostvarila BiH u pogledu ispunjenja pet ciljeva i dva uslova o kojima se Vijeće za implementaciju mira jednoglasno usaglasilo na svom sastanku održanom u februaru, a koji se tiču tranzicije OHR-a u misiju koju će predvoditi Evropska unija.


«Što se brže ostvari napredak u pogledu ovih pet ciljeva i dva uslova, utoliko prije OHR može prerasti u misiju predvođenu Evropskom unijom», rekao je Lajčák.

Europa.ba