Osnovna škola Mokro pobjednik konkursa „BiH i EU“

Učenici Osnovne škole “Mokro”, u opštini Pale, osvojili su prvu nagradu na konkursu za najbolje izraženu sliku evropske budućnosti Bosne i Hercegovine. Devet učenika nagrađena je sa ukupno 999 KM za seriju crteža kojom djeca izražavaju želju da BiH uskoro postane dio Evropske unije.


Drugo mjesto i nagradu od 666 KM osvojio je Klaudijo Krtalić iz Mostara za fotografiju motike sa porukom „Trebam EU“. Treća nagrada od 333 KM dodijeljena je Mirzi Mašiću iz Sarajeva za grafički prikaz perspektive članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.


„Čestitam svim pobjednicima konkursa, posebno nagrađenim učenicima Osnovne škole  “Mokro”, koji su crtežima uspjeli poslati jasnu poruku onima koji odlučuju o njihovoj evropskoj budućnosti“, rekao je specijalni predstavnik EU u BiH, Miroslav Lajčák, prilikom objave rezultata konkursa, zahvalivši svim učesnicima takmičenja na uloženom trudu i zalaganju za evropsku perspektivu BiH. 


U namjeri da se učenici i omladina podstaknu da razmišljaju o budućnosti svoje zemlje, ovo takmičenje je dio sveukupnih napora EUSR-a da se pokrene javna debata o Evropskoj uniji. Mnogi od pristiglih radova predstavljali su jedinstven, svjež i snažan izraz napretka kojeg BiH može ostvariti integracijom u strukture EU.


Sve nagrađene slike možete ovdje pogledati.

Europa.ba