Lajčák se sastao s delegacijom EBRD-a: Potrebno je jačati kapacitete države


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák se danas sastao s Claudiom Viezzolijem, direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za područje Zapadnog Balkana i s Giuliom Morenom, šefom EBRD-a u Bosni i Hercegovini.


Pozdravljajući planove da se svi financijski instrumenti Evropske unije konsolidiraju na jednom mjestu («one-stop-shop»), visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao kako Evropska unija pokazuje svoje razumijevanje za region. Kada bude postignuto, ovo konsolidiranje financijskih instrumenata Evropske komisije, Evropske investicijske banke, EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Evrope će omogućiti Evropskoj uniji da brže reagira na zahtjeve Bosne i Hercegovine. Strukture u okviru BiH trebaju osigurati da država dobije kapacitete koji će joj omogućiti da djeluje.


«Postojanje jednog referentnog mjesta će olakšati i ubrzati pristup Bosne i Hercegovine fondovima EU», istakao je Lajčák.  


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozdravio jučerašnje potpisivanje ugovora o zajmu između predstavnika EBRD-a i organa vlasti Bosne i Hercegovine. Koridor 5C je najveći projekat EBRD-a na području Zapadnog Balkana i on ima značajnu regionalnu dimenziju. «Ovo će osigurati povezivanje regiona u smislu saobraćaja i komunikacija te stoga predstavlja povezujući faktor u ekonomskom i političkom smislu», izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Tokom sastanka, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák je naglasio ulogu međunarodnih financijskih institucija i potrebu da se maksimizira učinak projekata koje oni nude.


«Iskustvo je pokazalo da su ekonomska tranzicija i prvi koraci u okviru procesa pridruživanja teški», kazao je Lajčák. «Bosna i Hercegovina mora na najbolji način iskoristiti ponuđenu pomoć kako bi se ublažili efekti koje oni imaju na građane BiH.»


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je jučer organizirao radni sastanak s premijerom Špirićem, premijerom Brankovićem i premijerom Dodikom i predstavnicima šire međunarodne zajednice prisutne u Bosni i Hercegovini kako bi razgovarali o efikasnijoj implementaciji donatorskih projekata. Cilj je osigurati da Bosna i Hercegovina na najbolji način iskoristi podršku koju joj nudi međunarodna zajednica.

Europa.ba