Pokrenuta informativna kampanja EU u školama

Ove sedmice 50 škola u BiH pokrenulo je pilot projekat koji za cilj ima upoznavanje učenika srednjih škola i univerzitetskih studenata o tome kako će se život u BiH promijeniti usljed nastojanja zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.


Projekat je fokusiran na Ninu, Denisa i Zlatka, tri animirana lika, koji upravo započinju svoje karijere i žele da iskoriste svoje talente na najbolji mogući način i iskoriste sve prednosti i šanse koje im život nudi. U četiri epizode ovih animiranih priča studenti će pratiti tri lika dok se oni suočavaju sa svakodnevnim izazovima kao što su završni ispiti, rješavanje birokratskih problema, te ulazak u svijet zaposlenja i rada.


Studenti će potom učestvovati u nizu moderiranih rasprava i interaktivnom kvizu zasnovanom na informacijama sadržanim u svakoj od epizoda. Ovo je zabavan način da studenti nauče više o Evropskoj uniji i o tome kako ona pomaže Bosni i Hercegovini.


Kroz interakciju likova studenti će naučiti o tome kako nastojanja zemlje da se pridruži Evropskoj uniji na različite načine utiču na svakodnevni život u Bosni i Hercegovini. U seriji se analiziraju inicijative EU koje za cilj imaju stvaranje novih radnih mjesta i podizanje životnog standarda, unapređenje škola i univerziteta, te kako osigurati da Bosna i Hercegovina nikada više ne zapadne u sukob.


Ovaj projekat u školama koordinira i predstavlja Centar za promociju evropskih standarda (www.ces.rs.ba), od decembra 2008. do februara 2009. godine.


Detaljnije informacije i kratki prikazi animacija dostupni su na www.reci.ba


Ovaj projekat je dio kampanje Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije otvorene ka široj javnosti, koja za cilj ima promoviranje i unapređenje perspektive Bosne i Hercegovine za evropske integracije.

Europa.ba