Inzko zacrtao put naprijed

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko zatražio je danas poduzimanje konkretnih mjera kako bi se obnovio i ubrzao tempo reformi te proces evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko obratio se na sastanku 27 ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, koji je organiziralo češko predsjedništvo EU u dvorcu Hluboka u Češkoj Republici. Glavna tema ovog sastanka bila je mogućnost proširenja Evropske unije na područje Zapadnog Balkana.


 


Naglasivši da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ove sedmice pozdravio značajan napredak postignut u BiH tokom protekla četiri mjeseca, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istaknuo je da je Vijeće za implementaciju mira ipak opisalo ovaj napredak kao “ograničen”, te naglasio da je ostalo još mnogo posla.


 


Imajući u vidu alaramantnu ekonomsku situaciju u BiH visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU podsjeća da domaće vlasti na svim nivoima trebaju dogovriti i provesti potrebne mjere kako bi odgovorili na izazove sa kojima se zemlja susreće.


 


Ističući kako “status-quo nije opcija za BiH”, Inzko je rekao: “Snažniji angažman EU te čvrsto uslovljavanje će odrediti put naprijed.”


 


“Preostali ciljevi i uslovi koje je definiralo Vijeće za implementaciju mira, te vraćanje evropskog programa na pravi kurs, će biti ključni prioriteti u mjesecima koji predstoje”, izjavio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.


 


Ministri vanjskih poslova EU su jasno stavili do znanja da BiH mora ostvariti konkretan napredak na provedbi zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskog partnerstva kako bi revitalizirala proces integracije i započela sa podizanjem životnog standarda.


 


“To također znači da se rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH moraju poboljšati”, rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.


 


On je ministrima vanjskih poslova EU reako da u BiH dijalog i kompromis “nemaju alternative” te je rekao da će njegova uloga u svojstvu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU biti “da pomogne da se nadogradi i proširi prudski proces”.


 

Obraćajući se nakon sastanka, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU istaknuo je odlučnost EU da vidi napredak u BiH. “EU ima resurse i instrumente da preuzme vodeću ulogu,” rekao je. “Postoji jasna opredijeljenost na strani EU; izgledi BiH za članstvo u EU su stvarni i ostvarivi.”

Europa.ba