HR/EUSR Inzko se sastao sa turskim zvaničnicima u Ankari

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko, sinoć se u Ankari sastao sa turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, podsekretarom Ministarstva vanjskih poslova, ambasadorom Ertugrulom Apakanom, te zamjenikom podsekretara, ambasadorom Zergunom Koruturkom.


HR/EUSR Inzko je turske zvaničnike informirao o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i naporima da se postigne napredak u reformama neophodnim za daljnje napredovanje ka evroatlantskim integracijama.


„Sveukupna situacija u BiH je takva da i dalje ima razloga za zabrinutost. U posljednjih nekoliko mjeseci, nismo vidjeli baš mnogo napretka. Jedini način da zemlja krene naprijed jeste da se nastavi dijalog i on sada treba biti proširen,“ rekao je HR/EUSR Inzko. On je takođe naglasio da njegov prioritet i dalje ostaje ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova neophodnih za tranziciju OHR-a u EUSR.


Na sastanku je razgovarano i o procesu promjene Ustava Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko, kazao je da, iako ustavna reforma nije jedan od uslova za transformaciju OHR-a u EUSR, ona je Bosni i Hercegovini neophodna kako bi zemlja dobila funkcionalniju strukturu i kako bi se povećao kapacitet BiH da se nosi sa svim izazovima evropskih integracija.


HR/EUSR Inzko je turskim zvaničnicima prenio svoju zahvalnost za pozitivan doprinos Turske u BiH, te na aktivno učešće Turske uUpravnom odboru Vijeća za implementaciju mira, kako na nacionalnom nivou, tako i u svojstvu predstavnika OIC-a.

Europa.ba