Inzko pozvao na veće investiranje u Bosnu i Hercegovinu

«Bosna i Hercegovina je rudnik talenata i ima ogroman neistražen ekonomski potencijal», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ministru privrede Njemačke Karlu-Theodoru zu Guttenbergu tokom sastanka održanog danas u Austriji.

«BiH je otvorena za poslovanje i prolazi kroz sveobuhvatne ekonomske reforme sa ciljem privlačenja stranih investitora», rekao je Inzko.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio potrebu da međuanrodna zajednica podrži  ekonomski razvoj zemlje uz promoviranje političkih reformi.


«Od preuzimanja mog mandata u martu ove godine, zagovaram snažnije fokusiranje na ekonomiju.», naveo je Inzko. «Politički lideri moraju shvatiti da građani neizmjerno žele finansijsku i ekonomsku sigurnost, koja se može postići samo putem dugoročnih ulaganja u ekonomiju i otvaranjem novih radnih mjesta», istakao je Inzko.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naveo nekoliko oblasti od interesa za investitore, kao što su infrastrukturni projekti, turizam i energetski sektor, te je potaknuo njemačke i druge strane investitore da razmisle o pokretanju poslovnih djelatnosti u Bosni i Hercegovini.     

Europa.ba