Inzko: Izbori su prilika za proces evropske integracije

Opći izbori u Bosni i Hercegovini, koji će se održati ove godine, moraju se posmatrati kao prilika, a ne kao prijetnja za proces evropske integracije, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko u susretu sa delegacijom parlamentaraca iz EU. “Da bi se to postiglo, političke stranke trebaju usmjeriti svoju kampanju na program za pristup u EU umjesto da se ponovo upuštaju u nacionalističku retoriku prisutnu već nekoliko godina”.

Na sastanku sa pet članova Parlamenta iz Alijanse liberalnih demokrata (ALDE), Inzko je rekao da se politička klima u BiH stalno pogoršavala od 2006. godine. Osim toga, osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su učestala u zadnjih šest mjeseci.

Osnovni prioritet je krenuti dalje sa programom za liberalizaciju viznog režima. “BiH će, naravno, biti uključena u proces vizne liberalizacije kada kriteriji koje je odredila EU budu u potpunosti ispunjeni. Da su političari u BiH dobro radili do sada, ljudi bi već mogli slobodno putovati”.

Drugi važan zadatak je potreba da se djeluje u skladu sa nedavno donesenom odlukom Evropskog suda za ljudska prava i ukloni serija diskriminatornih odredbi iz Ustava BiH.

Zahvalivši parlamentarcima EU na posjeti, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da bi pojačan angažman predstavnika institucija EU sa političkim strankama i civilnim društvom u Bosni i Hercegovini u narednim mjesecima bio dragocjen doprinos javnoj debati o Evropskoj uniji pred opće izbore planirane u oktobru.

Članovi delegacije ALDE bili su Sarah Ludford (Velika Britanija), Jelko Kacin (Slovenija), Marietje Schaake (Nizozemska), Ivo Vajgl (Slovenija) i Kristiina Ojuland (Estonija).

Europa.ba