Riješiti probleme i krenuti naprijed

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko održao je danas odvojene sastanke sa članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.


Ovi sastanci su bili dio u nizu sastanaka koje je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU održao sa visokim političarima posljednjih sedmica, fokusirajući se naročito na važnost da se u okviru izborne kampanje razgovara o tome na koji način povesti Bosnu i Hercegovinu naprijed ka evroatlantskim integracijama.


Na sastanku sa Nebojšom Radmanovićem, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da je uspješan zahtjev Bosne i Hercegovine za ulazak u Akcijski plan za članstvo u NATO-u, bila dugotrajna težnja svih vodećih stranaka i predstavlja značajan korak naprijed ka članstvu u NATO-u, a što ima ogromnu podršku građana. Inzko je naglasio da je sada još hitnija potreba da se pronađe rješenje za uslov koji je definiran kao neophodan za realizaciju Akcijskog plana, a odnosi se na raspodjelu nepokretne vojne imovine.


Opisujući trilateralni samit u Istanbulu kao “značajan korak u pravom smjeru”, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je Evropska unija izgrađena na dijalogu, uzajamnom poštovanju i regionalnoj saradnji na pitanjima od zajedničkog interesa, a to je ono “što bi Zapadni Balkan trebao nastojati da ostvari.” Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio kako se očekuje da će konstruktivan dijalog između BiH i Srbije donijeti brojne prednosti građanima Bosne i Hercegovine u smislu poboljšane ekonomske aktivnosti i stabilnosti.


Sastanak visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU sa Nikolom Špirićem se fokusirao na iznalaženje brzog rješenja za pitanje raspodjele državne imovine odgovarajućim nivoima vlasti kako bi svaki nivo vlasti imao resurse neophodne za izvršavanje njihovih dužnosti prema građanima. Ovo je jedan od preostalih uslova koji se moraju ispuniti i koje je postavilo Vijeće za provedbu mira da bi zatvaranje OHR-a bilo moguće.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio zahvalnost za napore koje je gospodin Špirić uložio u proteklom vremenu kako bi riješio ovo pitanje. Međutim, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da bi napredak bio kada bi svaka institucija na državnom nivou identificirala imovinu koju trenutno koristi i imovinu koju će morati koristiti u budućnosti, te je apelirao na predsjedavajućeg Špirića da donese odluku u Vijeću ministara kojom će inicirati ovaj proces.


Tokom sastanka, kako sa Nebojšom Radmanovićem tako i sa Nikolom Špirićem, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je ponovio svoje komentare koje je proteklih sedmica rekao i drugim višim stranačkim liderima, pozivajući ih da izbornu kampanju iskoriste kao platformu za unapređenje kreativnih načina kojima se problemi Bosne i Hercegovine mogu riješiti, kako bi oživjeli ekonomiju i poveli zemlju naprijed.

Europa.ba