Stvarna debata o stvarnim problemima i stvarnim rješenjima

Građani Bosne i Hercegovine počeće koristiti nove prilike koje se otvaraju u cijeloj Jugoistočnoj Evropi – ali tek kada njihovi politički lideri izgrade osnovu za konstruktivnu politiku, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom serije sastanaka na visokom nivou u Dubrovniku.

 


Tokom ovih sastanaka, koji su održani na marginama petog međunarodnog Croatia Summita, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU još jednom je istakao da Bosna i Hercegovina ima velike ljudske i prirodne potencijale i da bi ona “izuzetno puno i brzo” mogla imati koristi od poboljšanih regionalnih odnosa. 


 


“Regionalno okruženje sada je bolje nego što je ikada bilo od završetka sukoba,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “To znači da države Zapadnog Balkana mogu sarađivati, na međusobnu korist, na putu ka zajedničkom cilju, a to je potpuna integracija u euroatlanske strukture. Nema apsolutno nikakvog razloga zbog kojeg bi Bosna i Hercegovina trebala zaostajati za svojim susjedima u tom pogledu. Sama je sebe dovela u taj položaj, a odgovorni političari treba da objasne zašto su razočarali svoje birače.”


                                                              


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini predstavlja priliku. “Birači mogu pitati kandidate da objasne kako konkretno namjeravaju da se bore protiv gubitka radnih mjesta i porasta kriminala i siromaštva,” rekao je Inzko. “Na taj način to može prerasti u debatu o stvarnim problemima i stvarnim rješenjima. Izbori su pitanje opcije, a građani BiH mogu birati između zastoja i napretka.”


 

Europa.ba