Inzko se sastao sa turskim predsjednikom Gülom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom Republike Turske, njegovom ekselencijom Abdullahom Gülom. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je važnost uloge Republike Turske u regionu, te za Bosnu i Hercegovinu. 


Pozdravljajući pojačani angažman Turske, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Inzko odao je priznanje turskim zvaničnicima zbog redovnih posjeta Sarajevu, ali i zbog prisustvovanja komemoraciji u Srebrenici. “Ovo je imalo primijetan uticaj na rukovodstvo BiH,” rekao je Inzko.  


Uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 3. oktobra, sveukupna politička i ekonomska situacija u zemlji i dalje je veoma teška, izjavio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU. Stagnacija na državnom nivou zahtijeva kontinuirani zajednički napor međunarodne zajednice te zajedničku strategiju za BiH. “Biće potreban direktniji i angažovaniji pristup,” naglasio je Inzko, “i uloga Turske će biti značajna u tom smislu.”  


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istaknuo je da nije ostvaren dovoljan napredak u pogledu ispunjavanja programa “5+2” koji je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira u februaru 2008. godine kao preduslov za donošenje odluke o zatvaranju OHR-a. Rješavanje pitanja državne i vojne imovine, koji su dio uslova, i dalje je veoma složeno. “Jedini izuzetak pravilu je napredak ostvaren u ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima,” rekao je Inzko.


Predsjednik Gül je naglasio značaj očuvanja jedinstvene, multietničke strukture BiH te je predstojeće izbore opisao kao priliku za unapređenje mira, stabilnosti i dobrobiti cijele zemlje. On je također istaknuo snažnu opredijeljenost Turske da pomogne BiH u provedbi neophodnih reformi za integracije u EU i NATO, što je zajednička budućnost za sve narode BiH.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU i predsjednik Gül razgovarali su o budućem međunarodnom angažmanu u BiH. Visoki predstavnik je rekao da će međunarodna zajednica nastaviti djelovati kako bi osigurala da BiH postane samoodrživa zemlja, nepovratno na putu u evropske integracije. “Moj Ured će nastaviti zagovarati najsnažniji mogući angažman vodećih partnera, kako se uloga EU u BiH bude razvijala i širila; to uključuje Tursku, Sjedinjene Države i Rusiju.”

Europa.ba