Inzko se sastao sa ambasadorom SAD u BiH Patrickom S. Moonom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao sa danas u Sarajevu sa novim ambasadorom SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrickom S. Moonom.

 


Iskazujući dobrodošlicu ambasadoru Moonu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je naglasio važnu ulogu koju su odigrale Sjedinjene Američke Države tokom petnaest godina od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Daytonu, Ohio. Inzko je naglasio tijesnu koordinaciju OHR-a sa Sjedinjenim Američkim Državama unutar Vijeća za provedbu mira (PIC) u nastojanju međunarodne zajednice da vidi BiH kao stabilnu i demokratsku zemlju nepovratno na putu ka članstvu u EU i NATO.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko izrazio je razočarenje zbog ograničenog napretka ostvarenog u vezi sa ispunjavanjem programa ‘5+2’ koji je u februaru 2008.godine postavilo Vijeće za provedbu mira kao preduslov za donošenje odluke o zatvaranju OHR-a, te je iskazao nadu za promjene.


 


Prije općih izbora 3. oktobra, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izjavio je da su centralna pitanja sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina kako zaustaviti ekonomski pad zabilježen u posljednje dvije godine, kako poboljšati funkcionalnost institucija BiH te zemlju vratiti na put ka evroatlantskim integracijama. On je rekao da konfrontacije i negativna retorika, koje su obilježile prošle izbore, nisu pružile nikakvo rješenje građanima Bosne i Hercegovine, obećavajući samo daljnji politički zastoj.



 


 

Europa.ba