Evropska komisija usvojila višegodišnje planiranje finansijske pomoći Zapadnom Balkanu i Turskoj

Evropska komisija je danas završila strateško planiranje finansijske podrške Evropske unije za razdoblje od 2008. do 2010. godine zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima: Hrvatskoj, Turskoj, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu[1]. Cilj te finansijske pomoći je pojačavanje političke i ekonomske reforme i razvoja kako bi se ostvarila njihova evropska perspektiva. Za razdoblje od 2008. do 2010. godine, ukupni indikativni iznos finansijske pomoći EU u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) iznosi 4,471 milijardi eura.

O usvajanju tih strategija komesar za proširenje Olli Rehn je rekao: “Put prema EU popločan je reformama kako bi se poboljšao svakodnevni život građana te zadovoljio stroge kriterije za pristup EU. Napredak na tom putu ne zahtijeva samo mnogo političke volje i istrajnosti, već i znatne finansijske napore. Komisija sudjeluje u tim naporima pružajući znatnu finansijsku pomoć.”

Izvršenje pretpristupne pomoći u okviru IPA programa počinje s definisanjem namjera Komisije u smislu indikativnih alokacija sredstava. Ovo je zadnji put objavljeno u novembru 2007. za razdoblje od 2009-2011[2]. Nakon ovog koraka slijedi usvajanje strategija, zavisno od konkretnih potreba. One koje su već usvojene sada određuju prioritete finansijske pomoći EU za razdoblje od 2009. do 2010. Sljedeći korak je priprema programa za provedbu pomoći, u saradnji s korisnicima.

Za Hrvatsku, strategija pretpristupne pomoći je usmjerena na izgradnju institucija, prekograničnu saradnju te pripremu zemlje za učestvovanje u evropskoj politici kohezije i politici razvoja sela.

Pomoć EU Turskoj je usmjerena na podršku stabilnosti institucija kako bi se jamčila temeljna prava i slobode, demokratija, vladavina prava, ljudska prava te poštivanje i zaštita manjina, kao i promovisanje dijaloga o građanskom društvu između EU i Turske.

Za Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, pomoć EU bit će, na primjer, pružena za izgradnju institucija i za poboljšanje uprave i vladavine prava.

U slučaju Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova, pomoć će biti usmjerena na poboljšanje uprave i vladavine prava, podržavajući ekonomski i društveni razvoj i pomažući im u usvajanju zakona u skladu sa zakonima EU, kao i u izgradnji njihovih kapaciteta za provedbu zakona na terenu.

Osim finansijske pomoći prilagođene svakoj zemlji, program s više korisnika podržat će zajedničke projekte nekoliko partnera, u područjima kao što su ekonomski i društveni razvoj, razmjena studenata i akademskog osoblja, podrška građanskom društvu, reforma uprave i pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije te smanjenje rizika od ekonomskih kriza.

Podrška EU pomoći će i u jačanju veza sa susjednim zemljama, uključujući države članice EU, kroz projekte prekogranične saradnje.

Kako bismo prikazali koji će se projekti finansirati iz sada usvojenih strategija, dajemo nekoliko primjera već provedenih:

Crna Gora: podrška razvoju poljoprivrede (3,8 milijuna eura)

Ovaj projekt je osigurao izravnu savjetodavnu podršku za 185 malih i srednjih preduzeća. Trenutno je koncentrisan na razvoj poslovanja u ruralnim i slabije razvijenim područjima, s posebnim naglaskom na žene i socijalno zapostavljene grupe.

Bosna i Hercegovina: podrška graničnoj policiji (2,4 milijuna eura)

Kroz ovaj projekt, EU je sufinansirala izgradnju novog sjedišta pogranične policije. To će olakšati sposobnost te institucije da se prilagodi evropskim standardima u praćenju i kontroli graničnih prijelaza i ojačat će njezine kapacitete za borbu protiv ilegalne migracije, trgovine ljudima i ostalih prekograničnih kriminalnih aktivnosti.

Turska: podrška borbi protiv dječjeg rada (5,3 milijuna eura)

Ovaj projekt podržava nastojanja Turske da u potpunosti ukloni najgore oblike dječjeg rada do 2011. godine. Za oko 3.000 djece i njihovih porodica osigurao je obrazovanje, rehabilitaciju i podršku. Više od 2.000 djece upisano je u škole, a dio troškova njihovog obrazovanja pokriven je iz proračuna projekta.

Dodatne informacije:

Projekti finansirani od EU
Individualne strategije

Indikativne alokacije sredstava IPA za razdoblje 2008 – 2010.
Indikativne alokacije sredstava IPA za razdoblje 2008 – 2010.jpg



[1] pod Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a od1999. godine

[2] višegodišnji indikativni finansijski okvir 

[3] pod Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a od1999. godine

[4]
Dodatnih 100 miliona eura pomoći obećano je za Kosovo na donatorskoj
konferenciji održanoj u julu 2008. Novac će se koristiti uz saglasnost
budžetskih vlast

Europa.ba