Sporazum za rast i zapošljavanje: Ceremonija dodjele nagrada za novinarski rad održana u Banja Luci

Ceremonija dodjele nagrada za novinare koji su učestvovali u konkursu za novinarski rad o temama vezanim za Sporazum za rast i zapošljavanje održana je danas u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci.
 
Konkurs je pokrenut prošlog decembra tokom posjete visoke predstavnice/potpredsjednice Mogherini i komesara Hahna Bosni i Hercegovini, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i Ureda specijalnog predstavnika EU.

Na konkurs je prijavljen ukupno 41 novinarski rad o poreskim opterećenjima rada, radnom zaknodavstvu, poslovnoj klimi i sistemu socijalne zaštite. Nagrade su dodijeljene sljedećim novinarima:

1. nagrada: Milovan Matić, Press RS;

2. nagrada: Nikola Salapura, Nezavisne novine; i

3. nagrada: Dražen Barišić i Igor Ćalić, Radio Balkan.

Ceremoniju dodjele nagrada otvorila je ambasadorka Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Vibeke Lilloe i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Dr. Renzo Daviddi.

Ambassadorka Lilloe je rekla:

“Primili smo radove novinara iz svih dijelova BiH, iz svih velikih medija, ali i iz manjih redakcija – TV, radija, internet portala i dnevnih novina. Bez obzira na žanr, svi novinari pokazali su duboko razumijevanje pitanja značajnih za Sporazum.”

Naglašavajući odlučujući ulogu medija u procesu EU integracija, Dr. Daviddi je rekao:

“Znam da raditi u medijima u Bosni i Hercegovini nije lako! Kao i novinari i urednici širom svijeta, suočavate se sa svakodnevnim stresom i kratkim rokovima. Povrh toga, kako sam saznao, neki novinari izloženi su i pokušajima, sa različitih strana, da se utiče na njihov rad. Izuzetno cijenim one koji se takvim pokušajima uspijevaju oduprijeti i na prvo mjesto staviti svoje čitatelje.”

Ceremonije dodjele nagrada će se održati i u Mostaru i Sarajevu u predstojećim sedmicama.

Za više informacija posjetite specijalnu tematsku stranicu Sporazuma za rast i zapošaljavanje, te učestvujte u javnoj debati na Facabooku i Twitteru

Europa.ba