Sporazum za rast i zapošljavanje – Sajam obrazovanja i zapošljavanja u Banja Luci

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) i Norveška ambasada u BiH organizuju “Sajam obrazovanja i zapošljavanja: naučite – istražite – povežite se” koji će se održati 20. marta u sportskoj dvorani “Borik” u Banja Luci. Sajam će obezbijediti mogućnosti za autsajdere u privredi; nezaposlene mlade i manjinske grupe iz cijele zemlje da se uključe u direktne razgovore s preduzećima i potencijalnim poslodavcima, kao i da se upoznaju s mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u BiH i inostranstvu. Istovremeno, to će predstavljati priliku za preduzeća i institucije da predstave svoj rad, da se razmjenjuju informacije, da razvijaju mreže i privuku pažnju potencijalnih zaposlenih i sagovornika. Pored toga, učesnici će dobiti priliku da saznaju više o Evropskoj Uniji i njenom angažmanu u BiH.

Sajam je nastavak aktivnosti koje organizuju EUSR i Norveška ambasada u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje. Prvi Sajam obrazovanja i zapošljavanja je održan u novembru 2014. godine u Zenici, gdje su postignuti izvanredni rezultati – preko 8000 posjetilaca iz cijele zemlje, a 863 osobe su zaposlene putem aktivnosti koje su upriličene tokom i nakon sajma.

Sajam će učesnicima omogućiti da nauče kako identifikovati i razviti sopstvene talente, istraže neke mogućnosti koje su već dostupne i počnu uspostavljati mreže koje im mogu biti od koristi u budućnosti.

Uz podršku partnera iz Banja Luke, Sajam će predstaviti 1000 radnih mjesta i ugostiti predavače sa najaktuelnijim temama iz oblasti zapošljavanja.

Sajam u Banja Luci će predstaviti brojne novine:
 
• biće upriličeno testiranje za određena radna mjesta i profesije,

• uradiće se job matching na licu mjesta,
 
• organizovaće se „CV klinika“, „Vruća stolica“, „Brendiraj se“, „Photo Corner“, „Intervjui uživo, „Pronađi se“ (profesionalna orijentacija),
 
• nakon sajma razviće se online aplikacija koja će mapirati potrebe i prilike obrazovanja i zapošljavanja, provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, profesionalne orijentacije, obuke i prekvalifikacije, te praćenje i ažuriranje podataka o nezaposlenim i onima koje smo zaposlili.

Ukoliko želite da prisustvujete Sajmu i vidite koje poslovne ili obrazovne ponude su već dostupne za vas, ili ako biste htjeli biti regrutovani kao novi talenat, molimo Vas da popunite prijavu i dostavite je na adresu ena.krkalic@boram.ba ili maja.todorovic@icbl.ba koja će, također, biti vaša kontakt adresa za sva administrativna i logistička pitanja (telefon: 033/725-834 i 051/340-619).

Napominjemo da je nezaposlenima i studentima obezbjeđen prevoz i hrana!

Europa.ba