Sporazum za rast i zapošljavanje: Sajam obrazovanja i zapošljavanja u Zenici

Preko stotinu izlagača – preduzeća, institucija, međunarodnih projekata i posrednika u zapošljavanju, predstaviće se na jednom od najvećih sajmova ove vrste u Bosni i Hercegovini „Sajmu obrazovanja i zapošljavanja – naučite, istražite, povežite se“, koji se 21. novembra u Zenici održava pod pokroviteljstvom Kancelarije specijalnog predstavnika EU i Ambasade Norveške u Bosni i Hercegovini.

Posjetioci će imati priliku susresti se s poslodavcima, ambasadama i agencijama zemalja članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kao i sa predstavnicima nevladinog sektora i poslovnih inkubatora. Održaće se preko 30 prezentacija sa atraktivnim i korisnim temama za učesnike u sajmu, kao i okrugli stolovi, interaktivne radionice na teme „Kako postati vidljiv na tržištu rada“, „Trendovi u zapošljavanju- globalno naspram lokalnog“.

Tokom Sajma posjetioci će moći čuti savjete kako tragati za poslom, kako pripremiti CV, šta reći i kako se predstavti tokom razgovora za posao, te vidjeti na stotine oglasa za posao i radna mjesta.

Sajam će obezbijediti mogućnosti za autsajdere u privredi; nezaposlene mlade i manjinske grupe iz cijele zemlje da se uključe u direktne razgovore s preduzećima i potencijalnim poslodavcima, kao i da se upoznaju s mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u BiH i inostranstvu. Istovremeno, to će predstavljati priliku za preduzeća i institucije da predstave svoj rad, da se razmjenjuju informacije, da razvijaju mreže i privuku pažnju potencijalnih zaposlenih i sagovornika. Učesnici će dobiti i priliku da saznaju više o Evropskoj uniji i njenom angažmanu u BiH.

Sajam će biti organizovan u sedam paviljona:

Paviljon 1: Žene-poduzetnice, obrazovne inicijative i marginalizirane grupe
Paviljon 2: Programi poduzetništva
Paviljon 3: Posrednici za zapošljavanje
Paviljon 4: EU i drugi internacionalni projekti zapošljavanja
Paviljon 5: Inicijative civilnog društva za zapošljavanje
Paviljon 6: Programi ustanova obrazovanja i osposobljavanja
Paviljon 7: Prilike za zapošljavanje u privatnom sektoru

Studentima i nezaposlenima biće obezbjeđen transport i hrana. Autobusi iz Sarajeva polaze ispred Muzeja u 08: 45 sati, 21. novembra. Vrijeme i mjesto polaska autobusa iz ostalih gradova biće objavljeno do 17. novembra.

Prijavu za prevoz poslati na ena.krkalic@boram.ba ili ajla.luckin@boram.ba

Hitna potreba za socio-ekonomskim reformama u Bosni i Hercegovini istaknuta je na Forumu za prosperitet i zapošljavanje održanom u maju u Sarajevu. Učesnici Foruma – uključujući predstavnike iz akademskih, vladinih, političkih, poslovnih krugova, rada i banaka – identifikovali su šest najvažnijih oblasti za ekonomske reforme i njihov plan su usvojile međunarodne finansijske institucije i Evropska unija. Široke domaće konsultacije i daljnje rasprave sa stručnjacima iz zemalja regiona, rezultirale su Sporazumom za rast i zapošljavanje koji je objavljen u julu. Sporazum novoj vlasti, postavlja prioritetne mjere za razmatranje. Međunarodna zajednica je spremna da pomogne u njihovoj provedbi i čvrsto vjeruje da mogu početi obnovu privrede i potaknuti investicije i zapošljavanje.

Za više informacija posjetite specijalnu tematsku stranicu Sporazuma za rast i zapošaljavanje, te učestvujte u javnoj debati na Facabooku i Twitteru

Europa.ba