Uz podršku Evropske unije održana manifestacija Noć istraživača BiH 2014

Pod sloganom “Putokaz za nauku” 26. septembra na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, Ambasador Peter Sorensen otvorio je manifestaciju koja slavi nauku i inovacije pod nazivom “Noć istraživača BiH 2014”. Otvaranju su također prisustvovali ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić i načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Evropsku noć istraživača podržava Evropska unija, kroz okvirni program Horizon 2020. U pitanju je novi finansijski instrument, u okviru kojeg je u sljedećih sedam godina Evropska Unija namijenila oko 80 milijardi eura za unaprijeđenje nauke i istraživanja. Potpisivanjem ugovora o pridruživanju 1. jula ove godine, Bosna i Hercegovina je također u mogućnosti koristiti ova sredstva za razvoj nauke, naučnih istraživanja i inovacija.

Na Noć istraživača u Sarajevu prijavilo se više od 30 institucija, organizacija, te kompanija koje se bave naučno-istraživačkim radom, dok je u takmičenju za najbolji naučni projekat učestvovalo 11 srednjoškolskih timova.

Posjetitelji su imali priliku da se upoznaju sa različitim granama nauke, te odaberu između različitih umjetničkih i naučnih izvedbi, razgovora uz kafu sa naučnicima, rasprava na različite teme, upoznavanja sa “zelenom naukom”, kao i učestvovanje u interaktivnim eksperimentima. Bila je to prilika za osmatranje zvijezda, osvajanje zanimljivih i korisnih nagrada kroz kvizove i igre, te potragu za historijskim blagom.

Vrhunac večeri je bila svirka uživo kojom su učesnike zabavili profesori sarajevskog univerziteta.

Sajam se organizuje od 2005. godine, svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru sa ciljem promocije naučnih istraživanja, poticanja mladih da odaberu karijeru istraživača, te podizanja svijesti šire javnosti o uticaju raznih istraživanja i nauke na svakodnevni život.

Noć istraživača je sada svjetska manifestacija. Samo prošle godine je udružila više od 1,2 miliona ljudi. Pored Sarajeva Noć istraživača BiH 2014 proslavljena je u Banja Luci, Mostaru i Bijeljini zajedno sa 370 gradova širom Evrope.

Europa.ba