Govor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande na prezentaciji Sporazuma za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini u Sarajevu

Sarajevo, 27. juli 2014.

Poštovana ministrice Mogerini,  ambasadoru Sorensen, cijenjene dame i gospodo.

Prošlo je nešto više od dva mjeseca od kad je Bosnu i Hercegovinu zadesila najveća prirodna nepogoda u posljednjih nekoliko stoljeća. Štete se još uvijek zbrajaju, preminuli oplakuju a mnogim našim sugrađanima život je stao i miruje već preko dva mjeseca.

24.svibnja upravo u organizacije Europske komisije u BiH organiziran je forum kako bi se poboljšala ekonomska situacija u BiH. I u svome tadašnjem obraćanju kazao sam da su nas ove poplave izuzetno puno koštale i koštat će.

Danas, nepunih dva mjeseca iza ovih mojih riječi već postoje konkretniji podaci. Ukupne trenutne i procijenjene dugotrajne štete su nepunih 4 milijarde BAM. Vremensko razdoblje oporavka minimalno tri godine.

Za ovih dva mjeseca Vijeće ministara BiH je organiziralo 14 sjednica na kojima se raspravljalo i poduzimale konkretne mjere vezane za nastale poplave. Pored ovoga a isključivo marljivim radom i zalaganjem sviju, fiskalno vijeće BiH usvojilo je novi GFO za razdoblje 2015-2017 kao preduvjet donošenja proračuna za 2015 godinu upravo u cilju stabiliziranja cjelokupne ekonomske situacije u BiH.

Također prošli tjedan održana je i donatorska konferencija u Briselu za BiH i Srbiju na kojoj je konkretno za BiH osigurano 138 mil EUR donacija i 671 mil EUR kreditnih sredstava, čime se ukupno od strane međunarodne zajednice pomoglo stanovništvu BiH sa 809mil EUR, pored sredstava koja su u prvim danima poplave dostavljena.

No, potrebno je sada voditi računa da je u Bosni i Hercegovini potrebno poraditi na poboljšanju osnovnih ekonomski parametara kao što su:

–    Stopa nezaposlenosti mladih, koja iznosi poražavajućih 59%

–    Najveća stopa javne potrošnje na socijalnim davanjima u regiji

–    Nizak položaj na ljestvici prema indeksu percepcije korupcije  i t d

Ovi i mnogi drugi parametri mogu se riješiti prema mome osobnome mišljenju na sljedeće načine:

–    Oštrom borbom protiv korupcije, jačanjem vladavine prava, jačanjem transparentnosti poslovanja, uključivanjem svih strana u izradu strategija borbe protiv korupcije

–    Poboljšanjem poslovnog okružja i to ulaganjem u obrazovanje i prekvalifikaciju radne snage, smanjenjem broja institucija potrebnih za dobivanje dozvola potrebnih za poslovanje i start poduzeća, ulaganjem u razvoj srednjih i malih poduzeća kao okosnica samozapošljavanja, poboljšanjem izvozno orijentiranih industrija

–    Socijalnom zaštitom svih građana BiH u smjeru efikasnijeg i kvalitetnijeg djelovanja sustava

Smatram da je današnji nastavak foruma iz svibnja i konkretne mjere koje će prezentirati ambasador Sorensen korak u pravom smjeru u pomoći građanima BiH, i uz želje za uspješnim radom konferencije dajem svoju punu potporu svakome tko želim dobro i mir za ovu državu.
 
Zahvaljujem se na pozornosti.

Europa.ba