Uvodno obraćanje ambasadora Petera Sorensena na prezentaciji Sporazuma za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini u Sarajevu

Sarajevo, 24. juli 2014.

Vaše ekselencije, dame i gospodo, dragi prijatelji i partneri.

Hvala vam svima što ste nam se danas pridružili.

Posebna mi je čast pozdraviti ministricu vanjskih poslova Italije, a koja je danas s nama i kao predstavnica Italije u svojstvu predsjedavajuće Vijećem Europske unije, njenu ekselenciju Federica Mogherini, kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, njegovu ekselenciju Vjekoslava Bevandu.

Socioekonomske reforme u Bosni i Hercegovini su hitno potrebne. Neophodne su kako bi se stvorila nova radna mjesta za mnoge, a posebno za mlade bez zaposlenja. I nama je to svima poznato.

Ali umjesto neumoljivih poziva na reforme koje smo čuli toliko puta sada već tokom dugog niz godina, ranije tokom ove godine postavili smo pitanje da li je moguće usuglasiti jednostavan skup prioritetnih mjera kako bi se ponovno pokrenuo proces modernizacije privrede?

Pitanje smo postavili zajednički s mnogima od vas tokom maja na održanom Forumu za prosperitet i zapošljavanje, i to kako bi pomogli Bosni i Hercegovini da ispuni pristupne ekonomske kriterije EU u ovoj oblasti, a koji podrazumijevaju postojanje funkcionalne tržišne privrede, kao i kapaciteta da se nosi s pritiscima konkurencije. Ali što je još važnije, pokrenuli smo ovaj proces kako bi pomogli građanima ove zemlje da unaprijede vlastite živote i perspektivu.

Forum za prosperitet i zapošljavanje okupio je širok spektar civilne, akademske, poslovne i političke zajednice, te utvrdio paket od šest konkretnih i hitnih mjera. Mjere su podržali Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Europska banka za obnovu i razvoj, Europska unija, Sjedinjene Američke Države, druge zainteresirane zemlje i gostujući stručnjaci. Svi se oni u potpunosti slažu da je reforma neophodna i moguća. Dalje konsultacije s različitim stručnjacima rezultirale su izradom Sporazuma za rast i zapošljavanje, kojeg imam zadovoljstvo predstaviti danas ovdje.

Uspješan proces ponovnog oživljavanja privrede Bosne i Hercegovine zahtijeva širok spektar podrške, diskusija i praćenja. Neće biti dovoljni pristupi socioekonomskoj modernizaciji od vrha prema dole, koji i sami znaju biti sporni, a ponekad i bolni. Naš pristup mora osigurati koristi za najveći dio društva, pogotovo mlade, te omogućiti pristup prilikama, beneficijama i radnim mjestima za mnogo veći broj građana ove zemlje.

Ovdje ste Vi potrebni. Pozivam Vas da se uklјučite, da uzmete učešća u diskusiji, te da izrazite svoju podršku Sporazumu. Tražite od svojih političkih lidera da podrže i provedu Sporazum. Njime se definiraju socioekonomske aktivnosti za naredne godine. Vaše vlasti su dužne provesti ove reforme radi bolje budućnosti ove zemlje i njenih građana. Europska unija i drugi predstavnici međunarodne zajednice su spremni da pomognu.

Hvala vam!

Pozivam g. predsjedavajućeg da nam se obrati!

Europa.ba