Ambasador Sorensen će predstaviti Sporazum za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu je krajem maja održan Forum za prosperitet i zapošljavane koji je okupio predstavnike vlasti, poslovne ljude i radnike, zajedno sa međunarodnim i domaćim ekonomskim stručnjacima i građanima BiH koji imaju iskustva u vođenju firmi i poduzetništva i stvaranju novih radnih mjesta. Učesnici Foruma započeli su rad na paketu reformi u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje koji bi mogao biti predstavljen političkim liderima i civilnom društvu.

Prikupljeni prijedlozi dodatno su razrađeni na seminaru koji je održan u Banjoj Luci sredinom jula, kada su ispitani načini za praktično provođenje prijedloga Foruma. Stručnjaci iz susjednih zemalja su podijelili svoja iskustva sa domaćim učesnicima te pozvali predstavnike političkih stranaka da bez odlaganja odobre reformske mjere.

Nakon uspješnog završetka konsultacija sa brojnim akterima, Sporazum je finaliziran. Prijedlozi su praktični i realni i ako ih akteri podrže, život u Bosni i Hercegovini može biti  pozitivno i značajno unaprijeđen.

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen, će predstaviti Sporazum za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini u četvrtak, 24. jula 2014. godine.

Prije prezentacije, prisutnim će se obratiti ministarka vanjskih poslova Italije Federica Mogherini, koja predstavlja i italijansko predsjedanje Vijećem Evropske unije, kao i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda.

Europa.ba