Nezavisno, efikasno i profesionalno pravosuđe u BiH je glavni prioritet za međunarodne donatore

Na svečanoj ceremoniji na visokom nivou održanoj danas u Sarajevu je naglašena snažna podrška međunarodnih donatora nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Ceremonija potpisivanja grant ugovora za projekat „Jačanje pravosuđa u Bosni i Hercegovini“ koji finansira EU (IPA 2010), između Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini kao i potpisivanje Izjave o saradnji na unapređenju efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini između VSTV BiH, Delegacije EU u BiH, Ambasade Kraljevine Norveške u BiH i Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, održana je danas u prostorijama VSTV BiH.

Grant ugovor za provedbu ovog projekta za koji je Evropska unija dodijelila sredstva u  vrijednosti od milion eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010), potpisali su predsjednik VSTV BiH Milorad Novković i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen.

Ambasador Sorensen je izjavio: “Pravosuđe Bosne i Hercegovine je jedan od tri stuba na kojima počiva njena demokratija. Da bi taj stub bio čvrst, pravosuđe mora biti efikasno, vjerodostojno, odgovorno i, naravno, nezavisno. Tu nema drugog izbora. To je jednostavno ključno, ako građani žele živjeti u zemlji u kojoj su njihova prava zaštićena i njihovi interesi očuvani.”

Predsjednik Novković je posebne riječi zahvalnosti uputio gostima, prijateljima pravosuđa Bosne i Hercegovine, Delegaciji EU u BiH i vladama Norveške i Švedske.

“To su vrijedni prijatelji koji su se okupili da kroz zajednički napor osiguraju ostvarenje zajedničkog cilja, jačanje pravosuđa Bosne i Hercegovine i uspostavu potpuno funkcionalnog sektora pravde u našoj zemlji u skladu s najboljim evropskim standardima. Samo jako, profesionalno, efikasno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno svih uticaja, može spremno i djelotvorno odgovoriti na sve izazove sa kojima se suočavamo i može u potpunosti implementirati i inkorporirati sve evropske standarde te nas u konačnici učiniti ponosnim članom jedne velike porodice kao što je evropska porodica zemalja članica Evropske unije.“, rekao je predsjednik Novković.

Ovaj projekat je nastavak podrške EU i predstavlja doprinos istim opštim ciljevima Sporazuma o saradnji, koji će biti ostvareni primjenom najsavremenijih informatičkih softvera i alata u sudovima i tužilaštvima širom zemlje. Takođe, cilj je i poboljšanje radnih procesa, prakse i kapaciteta sa krajnjim ciljem pružanja boljih usluga građanima BiH. Pored Ugovora o grantu, iznos od 1,8 miliona eura će biti izdvojen za nabavku IKT opreme za sudove i tužilaštva u cijeloj BiH, što će takođe biti finansirano iz sredstava IPA 2010.

Izjavu o saradnji potpisali su predsjednik VSTV BiH Milorad Novković, šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik EU ambasador Sorensen, ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Bosse Hedberg i ambasadorica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Vibeke Lilloe.

Švedski ambasador Bosse Hedberg je izjavio: “Poput EU i Norveške, Švedska je već uložila znatna sredstva kako bi pomogla VSTV-u kao dio naše podrške sektoru pravosuđa BiH. Ukupni švedski doprinos VSTV-u od 2009. iznosi otprilike 7 miliona eura. Želim da u potpunosti podržim ono što je upravo rekao ambasador Peter Sorensen. Posebno želim naglasiti važnost nevraćanja pravosudnih reformi na staro ili nepodrivanja nadležnost VSTV-a. Također želim podsjetiti na dogovor koji je postignut sa BiH da zakonodavne promjene u sektoru pravosuđa trebaju biti razmatrane u okviru Strukturalnog dijaloga i u bliskim konsultacijama s Evropskom unijom. “

Norveška ambasadorica Vibeke Lilloe je izjavila: “Norveška je dugogodišnji zagovornik reforme pravosudnog procesa u Bosni i Hercegovini. Reformirano pravosuđe ima potencijal da poboljša život građana Bosne i Hercegovine i poslovno okruženje svojih kompanija. Zbog toga čvrsto vjerujemo da te reforme trebaju biti nepovratne. Stoga sam duboko zabrinuta zbog nedavnih političkih prijedloga kojima se podrivaju nadležnosti VSTV-a u vezi sa imenovanjima tužioca. “

Cilj Zajedničke izjave o saradnji je isticanje kontinuirane podrške donatora naporima na unapređenju efikasnosti pravosuđa u BiH, koje predvodi VSTV BiH. U tim naporima, sva tri donatora teže ostvarenju istih rezultata, odnosno postizanju nezavisnog, efikasnog i profesionalnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Svjesni važnosti Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i Bosne i Hercegovine za dalju reformu pravosuđa, potpisnici Izjave naglašavaju da će svoju podršku dosljedno i zajednički usmjeriti ka postizanju ciljeva utvrđenih relevantnim domaćim strategijama, kao i ciljeva koji proizilaze iz procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Sredstva koja će sva tri donatora, preko VSTV-a BiH, zajednički obezbijediti za sudove i tužilaštva u BiH u naredne tri godine iznose 18 miliona eura.

Govor Ambasadora Petera Sorensena, šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik EU povodom Ceremonije potpisivanja grant ugovora za projekat „Jačanje pravosuđa u Bosni i Hercegovini“

Europa.ba