Lideri u poslovnom životu BiH razgovarali sa EU o trenutnim izazovima i šansama

Trenutno poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini bilo je na vrhu dnevnog reda ručka organizovanog za poslovne lidere. Domaćin, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, sagledao je brige menadžera jedanaest vodećih bh. kompanija.

Razgovarano je i o najvažnijem izazovu pred ekonomijom BiH, ulasku Hrvatske u Evropsku uniju. Ambasador je rekao da Bosni i Hercegovini nije ostalo puno vremena kako bi se pripremila za veoma značajnu promjenu do koje će doći sljedeće godine, kad njen susjed i vrlo važan trgovinski partner, počne primjenjivati pravila EU za uvoz roba. “Bosna i Hercegovina trenutno rizikuje da izgubi tržište mada je bila i još jeste njegov integralni dio. Nažalost, izgledno je da će ulazak Hrvatske u EU poremetiti izvoz BiH u tu zemlju, jer BiH ne napreduje dovoljno brzo u ispunjavanju evropskih standarda za većinu roba životinjskog i biljnog porijekla”, naveo je ambasador Sorensen.

Druge teme sastanka su se odnosile na pomoć Evropske unije malim i velikim preduzećima u transferu znanja i nove tehnologije, uvođenju evropskih standarda kvaliteta, podršci preduzetništvu i razvoju infrastrukture.

Radnom ručku održanom u Zgradi EU u Sarajevu, prisustvovali su generalni direktori ili menadžeri: Rafinerija ulja Modriča (Modriča), Skonto Prom (Prijedor), ASA Prevent Group (Sarajevo), Posao.ba (Sarajevo), Mljekara Livno (Livno), Meggle BiH (Bihać), Mira (Prijedor), Alma Ras (Olovo), Sanino (Derventa), Žitopromet (Bijeljina), Bimal (Brčko).

Europa.ba