Diplomate država članica EU iz odbora COWEB-a borave u posjeti Bosni i Hercegovini

Članovi Radnog tijela Evropske unije za region Zapadnog Balkana (COWEB) borave u posjeti Bosni i Hercegovini u periodu od 26. do 28. septembra 2012.  Članovi odbora su diplomate iz ambasada 27 država članica EU.

Cilj trodnevne posjete je upoznavanje članova COWEB-a sa političkom i ekonomskom situacijom u zemlji putem sastanaka sa predstavnicima lokalnih institucija, međunarodne zajednice i civilnog društva.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, koji je domaćin posjete, rekao je da je ovo jedan od načina na koji države članice EU obezbjeđuju stalnu upoznatost sa situacijom u zemlji. Ambasador Sorensen je izjavio:

„Posjete kao što je ova pokazuju da je EU opredijeljena za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Predstavnici Brisela iz država članica EU dobiće informacije iz prve ruke o aktuelnoj situaciji i nastojanjima Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Time se naglašava da EU želi da BiH napreduje u procesu integracija“.

Članovi COWEB-a sastaće se sa ministrom pravde BiH Barišom Čolakom, ministrom bezbjednosti BiH Sadikom Ahmetovićem,  zamjenicom ministra inostranih poslova BiH Anom Trišić-Babić, premijerom FBiH Nerminom Nikšićem,  premijerom RS Aleksandrom Džombićem, odborima za evropske integracije Parlamenarne skupštine BiH, Parlamenta FBiH i Narodne skupštine RS, kao i predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Osim predstavnika domaćih vlasti, članovi COWEB-a sastaće se sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, američkim ambasadorom Patrikom Munom i predstavnicima OEBS-a, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Isto tako, prisustvovaće brifingu u bazi EUFOR-a u Butmiru, gdje će razgovarati sa oficirima i vojnicima iz evropskih zemalja, koji obezbjeđuju kontinuirano poštovanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i rukovode izgradnjom kapaciteta i obukom, čime pružaju podršku Oružanim snagama BiH.

COWEB je nadležan za pitanja koja se tiču odnosa EU sa regionom Zapadnog Balkana: Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, Srbijom i Kosovom*. Grupa se bavi opštim političkim i ekonomskim razvojem ovih zemalja, kao i procesima stabilizacije i pridruživanja i regionalne saradnje.

*Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji o nezavisnosti

Europa.ba