Formiranje izvršne državne vlasti u Bosni i Hercegovini uslijedilo je nakon više od pet mjeseci od održanih opštih izbora. Po vašem mišljenju koji su najvažniji prioriteti za novoformiranu vladu?

Ajla Abdibegović,  Bugojno

Nadam se da će prioriteti novoformirane vlade biti znatno više usmjereni ka interesima građana. Smatram da ukoliko budu zajedno radili u cilju poboljšanja situacije u Bosni i Hercegovini, puno toga se može uraditi. Ovo je država kojoj treba struktura vlasti da sarađuje sa građanima, što smatram da novoformirana vlada može učiniti.

Inela Husić,  Živinice

Po mom mišljenju potrebno je da se riješi problematika korupcije koja je jos uvijek jako zastupljena u našem društvu. Potrebno je ojačati ekonomiju povećanjem proizvodnje smanjenjem uvoza. Također mnogo bitno jeste da se napravi i pomak u euro- atlantskim integracijama jer bi ulazak BIH u EU značio da budemo ravnopravni sa zemljama okruženja. Ne smijemo zaboraviti ni to da je za naše društvo neophodno otvaranje novih radnih mjesta, te da se donesu novi zakoni kao što je zakon o potpomognutoj oplodnji.

Elma Hodžić, Trebinje

Situacija je takva da prioriteta jednostavno ima previše. Za početak, razvijanje novih radnih mjesta za mlade, poboljšanja ekonomske situacije bi trebalo biti na vrhu liste prioriteta. Pitanje obrazovanja i socijalne zaštite su također prioriteti. Ne smijemo zaboraviti ni stanje institucija kulture u BiH. Vrijeme je da se konačno otvori Zemaljski muzej BiH.

Europa.ba