Obraćanje ambasadora Wigemarka na konferenciji o poslovnom ambijentu i spoljnotrgovinskom poslovanju

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemrak, učestvovao je na današnjoj konferenciji na temu „Unaprjeđenje poslovnog ambijenta i spoljnotrgovinskog poslovanja“ u Sarajevu. Konferenciju je organizirala Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH.

U svom obraćanju na konferenciji dan nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine, ambasador Wigemark je istakao:

„Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju možda jeste međunarodni ugovor na visokoj razini, ali će njegova provedba osigurati stvarne dobrobiti građanima u BiH. Sporazum znači kvalitetnije, zdravije i sigurnije robe. Podrazumijeva veći broj zakona usklađenih sa standardima Europske unije. Time će se povećati i povjerenje domaćih i međunarodnih investitora. Nadalje, aktiviranje Sporazuma omogućava poslovnim subjektima iz BiH bolji pristup unutrašnjem tržištu EU-a sa oko 500 miliona potrošača, pružanje usluga u cijeloj EU i učešće na natječajima za javne nabavke. Općenito, Sporazum će doprinijeti većim mogućnostima zapošljavanja“.

„Poslovanje je pokretač rasta. Rast generira radna mjesta a radna mjesta pak generiraju prihode za zemlju, te osiguravanju ekonomske temelje za građane. Upravo iz tog razloga unaprjeđenje poslovnog ambijenta, što je tema koju je Europska unija, zajedno s našim partnerima, naglašavala tokom proteklih godinu dana, ima izravan utjecaj na funkcionalnost zemlje, kao i na socioekonomski položaj običnih građana.“

Svi izvoznici i uvoznici – poduzeća / preduzeća na teritoriji Bosne i Hercegovine registrovana za obavljanje aktivnosti vezanih za međunarodnu trgovinu zakonski su obavezni biti članovi Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, uključujući banke, osiguravajuća društva i privredno pravna lica iz oblasti saobraćaja (cestovni promet, željeznički promet, vazdušni promet, djelatnost putničkih agencija i turoperatora, poštanske aktivnosti, telekomunikacije i ostale prateće djelatnosti i agencije u saobraćaju), građevinarstva kao i druge članove Komore registrirane za obavljanje poslova sa inostranstvom na prostoru BiH.

Trenutno Komora broji oko 14.000 članica.

Europa.ba