Omogućeno prvo svjedočenje putem video linka pred sudovima u entitetima

Nakon značajne podrške projekata koje je finansirala Europska unija i Švicarska, u jednom od Kantonalnih sudova u Bosni i Hercegovini održano je prvo saslušanje svjedoka s prebivalištem u inostranstvu putem video linka.

Glavni pretres u predmetu ratnih zločina br. 07 0 K 011492 14 K – Ramo Žilić i dr. održan je u Kantonalnom sudu u Mostaru 28. aprila 2015. godine. Tom prilikom saslušana su dva svjedoka optužbe, sa trenutnim prebivalištem u Švedskoj. Tokom suđenja, svjedoci su dali svoj iskaz putem video linka iz sudnice Okružnog suda u Linköpingu.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine provelo je, između ostalog, dva projekta u bh. pravosuđu, zahvaljujući sredstvima Europske unije (IPA 2009 i IPA 2010), a koji su omogućili uspostavljanje video konferencijskog sistema u domaćim sudovima. Sistem omogućava saslušanje svjedoka sa udaljenih lokacija putem video linka, tokom glavnog pretresa. Inicijalno, video konferencijski sistem uspostavljen je u 28 institucija bh. pravosuđa. Tokom 2014. godine, sistem je unaprijeđen i proširen kako bi uključio sedam dodatnih tužilaštava, zahvaljujući podršci projekta za izgradnju kapaciteta kojeg finansira Švicarska. Početkom 2015. godine, ispunjeni su opći tehnički preduslovi za uspostavljanje video veze s pravosudnim institucijama u inostranstvu, što je omogućilo provođenje saslušanja svjedoka koji žive u inostranstvu u predmetima koji su u toku pred sudovima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa procedurama međunarodne pravne pomoći .

Primjena video konferencijskog sistema doprinosi učinkovitijim i finansijski isplativijim sudskim postupcima, dok istovremeno unaprjeđuje učinkovitost i kvalitetu u primjeni mjera zaštite svjedoka u Bosni i Hercegovini. Europska unija je najveći donator u sektoru pravde u BiH. Tokom protekle decenije, osigurano je preko 50 miliona eura podrške kako bi se unaprijedila djelotvornost, učinkovitost i transparentnost sudova i tužilaštava u cijeloj zemlji.

Europa.ba