Sporazum za rast i zapošljavanje: Održana ceremonija dodjela nagrada za medije u Sarajevu

Svečana dodjela nagrada za novinare koji su uzeli učešća u natječaju za priče o temama vezanim za Sporazum za rast i zapošljavanje održana je danas u muzeju Ars Aevi u Sarajevu.

Natječaj je pokrenut u decembru prošle godine tokom posjete visoke predstavnice i zamjenice predsjedavajućeg Mogherini i povjerenika Hahna Bosni i Hercegovini, te je podržana od strane Ambasade Kraljevine Norveške i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR).

Na natječaj je pristiglo više od 40 radova na teme poput poreza na zapošljavanje, regulacije rada, poslovnog okruženja i sistema socijalne zaštite. Novinari koju su osvojili nagrade na natječaju su:

1. nagrada: Kenan Kavazović, BH Radio1

2. nagrada: Dejan Petrović, BHT1

3. nagrada: Mirna Duhaček, Depo portal

Svečanu dodjelu nagrada otvorila je ambasadorica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Vibeke Lilloe.

Ambasadorica Lilloe je naglasila:

„Drago nam je vidjeti da su svi novinari adekvatno oslikali dobru atmosferu koja okružuje Sporazumu za rast i zapošljavanje, pokušavajući istovremeno predstaviti izazove s kojima bi se BiH mogla suočiti u provedbi socioekonomskih reformi. Nadamo se da je ovaj natječaj osigurao novu svijest među svim novinarima vezano za izvještavanje o složenosti socioekonomskih tema.“

Zahvalnica je dodijeljena FTV-u za kontinuirano izvještavanje o temama vezanim za Sporazum, a novinarka Elma Kazagić (FTV) nagrađena je posebnom zahvalnicom kojom je prepoznat njen inovativni i istraživački pristup u izvještavanju o korupciji.

Prva ceremonija dodjela nagrada u vezi sa Sporazumom održana je u Banjoj Luci u martu, dok je treća i posljednja zakazana u Mostaru 15. juna.

Za više informacija o Sporazumu za rast i zapošljavanje posjetite našu tematsku stranicu i uključite se u diskusiju na Facebook i Twitter nalozima.

Europa.ba