Iskustva pripravničkog staža Denisa Piplaša u Evropskom parlamentu

Denis Piplaš je magistrirao na College of Evrope (Evropskom koledžu) u Brižu iz oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije Evropske unije. Predhodno je studirao na Univerzitetu u Sarajevu i na Univerzitetu u Viljnusu u Litvaniji. Po završetku studija dobio je priliku da praktična znanja stiče kroz angažman u Evropskom parlamentu, gdje je boravio u kabinetu predsjednika Martina Schulza od oktobra 2014 godine. Predhodno je stažirao u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu, a u Sarajevu je radio u uredu Transparency International BiH, kao i za razne druge lokalne, nacionalne i međunarodne organizacije. Poslije završetka Master studija koji se bavio međunarodnim odnosima i diplomatijom EU, odlučio je da aplicira na Schuman Traineeship program u kabinetu predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza. Pripravnički staž nudi mladim ljudima iskustvo rada u Evropskom parlamentu. Imao je sreću da između 1500 pristiglih prijava za kabinet upravo njegova bude izabrana.

Stažirali ste u kabinetu predsjednika Evropskog parlamenta Martin Schulz-a. Kako ste odlučili da se prijavite i zašto?

Već nekoliko godina aktivno i sa zanimanjem pratim procese i politike koje se dešavaju unutar evropskih institucija. Moj interes za Evropskom unijom prvobitno je bio vezan za integraciju Bosne i Hercegovine u EU. Kroz studije i razne druge angažmane moje zanimanje u EU se produbljivalo i fokusiralo na njenu vanjsku politiku i odnose sa drugim državama. Poslije završetka Master studija koji se bavio međunarodnim odnosima i diplomatijom EU, odlučio sam da apliciram na Schuman Traineeship program koji mladim ljudima nudi iskustvo rada u Evropskom parlamentu. Aplicirao sam da radim u kabinetu predsjednika Schulza (u dijelu kabineta koji se bavi vanjskom politikom), i imao sam sreću da između 1500 pristiglih prijava za kabinet moja bude izabrana.

Kakve impresije nosite iz pomenute institucije?

Rad u Evropskom parlamentu predstavlja veliko i značajno iskustvo za mene, naročito jer sam imao privilegiju da radim u kabinetu predsjednika u zanimljivom i turbulentnom periodu koji se dešavao poslije zadnjih evropskih izbora u maju 2014 godine. Evropski parlament je centar briselske demokratije i sve impresije koje nosim sa sobom su izuzetno pozitivne. 

Kako je izgledao jedan Vaš radni dan?

Radni dan u Parlamentu počinje od 8:30 do 17:30 sati, a uobičajena je pojava da se ostaje i poslije tog vremena. Svaki dan bio je različit, ali na dnevnoj bazi bi istraživao i učestvovao u izradi nacrta govora i brifinga za Predsjednika o raznim pitanjima iz oblasti vanjske politike (sukob u Ukrajini, zemljama Istočnog partnerstva, zemljama Zapadnog Balkana i politike proširenja EU, odnosa između EU i Kine kao i odnosa između EU i država Centralne Azije, pitanja ljudskih prava i energetske sigurnosti). Također, bi pratio i i izvještavao sa sastanaka različitih odbora/komiteta u Evropskom parlamentu (za vanjsku politiku, međunarodnu trgovinu, ljudska prava, bezbjednost i odbranu) i inter-parlamentarnih delegacija za odnose s trećim državama. Često sam imao priliku i da sudjelujem i pratim predsjednika Schulza na njegovim sastancima sa gostujućim stranim liderima, što je ostavilo poseban utisak na mene.

Odlučili ste se kao državljin zemlje koja nije članica Evropske unije da se prijavi na ovakvu vrstu stažiranja. Koliko je to česta pojava i da li se razlikuje od državljana koji su članice EU?

Većina ovakvih programa otvorena je i za mlade osobe iz država koje nisu članice EU, što je veoma pohvalno. Ipak, broj je ograničen i velika većina raspoloživih mjesta jeste rezervisana za osobe koje dolaze iz zemalja članica EU. Sigurno da bi se bržom integracijom Bosne i Hercegovine u EU, mogućnosti za naše mlade ljude dodatno povećale i popularizirale.

Sa kim ste sarađivali tokom staža i koliko ste usavršili i proširili znanje o radu Evropskog parlamenta? 

Evropski parlament je veoma kompleksna institucija, pa je boravak i praktičan rad najbolji način dodatnog usavršavanja i širenja znanja o toj instituciji. Protekli angažman pružio mi je jedinstvenu priliku da upoznam i surađujem sa velikim brojem različitih stručnjaka kako u evropskim institucijma, tako i sa predstavnicima raznih think tank-ova, civilnog društva i diplomatskih predstavnika u Briselu. Znanje i kontakti koje sam stekao su sigurno nešto najbitnije što nosim sa sobom. Samo iskustvo rada u kabinetu predsjednika Schulza je od nemjerljivog značaja za moj budući rad.

Europa.ba