EU

Osam miliona eura vrijedan program Europske unije i MMF-a za područje jugoistočne Evrope pomoći će BiH

Europska komisija (EK) i Međunarodni monetarni fond (MMF) potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 8 miliona eura (8,7 miliona dolara) za program jačanja kapaciteta u oblasti fiskalnih reformi u jugoistočnoj Europi.

U Bosni i Hercegovini, program ima za cilj doprinijeti modernizaciji sistema i procedura vezanih za upravljanje javnim finansijama i prihodima, s općim ciljem učinkovitijeg, predvidivljivijeg i transparentnijeg upravljanja javnim sredstvima. Za postizanje ovih ciljeva, program će financirati široki raspon aktivnosti tehničke pomoći u podršci reformama u ovim oblastima. Program će se baviti individualnim potrebama reforme na različitim razinama vlasti u BiH.

Carla Grasso, zamjenica generalnog direktora MMF-a, istakla je: „Izuzetno smo zahvalni na podršci Europske unije ovom programu, čiji korisnici uključuju Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Bivšu jugoslavensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Angažman MMF-a u tim zemljama od početka njihovog tranzicijskog procesa uključivao je, između ostalog, značajan obim tehničke pomoći na javnim finansijama i upravljanju prihodima, iz samog sjedišta MMF-a, ali i putem njegovih savjetnika u regionu ili samim zemljama (kratkoročno i dugoročno). Partnerstvo s Europskom unijom, osigurava MMF-u više resursa da odgovori na potrebe razvoja kapaciteta u regiji, i na taj način pomogne vlastima da bolje provode politike i upravljaju svojim budžetima na učinkovitiji i djelotvorniji način za dobrobit svojih građana. “

Johannes Hahn, povjerenik za politike susjedstva i pregovore o proširenju, naglasio je: „Jačanje upravljanja javnim finansijama jeste jedan od ključnih prioriteta strategije EU-a o proširenju. Bitno je osigurati makroekonomsku stabilnost, unaprijediti transparentnost i učinkovitost u upravljanju javnim sredstvima i osigurati bolje usluge građanima, te je preduslov za održivi rast. S obzirom na stručnost i rezultate MMF-a u ekonomskom upravljanju, zadovoljstvo mi je što smo udružili snage u okviru ovog programa. Ovakva saradnja će nam omogućiti postizanje naših zajedničkih ciljeva i dodatno pomoći zemljama u regiji u procesu pristupanja. “

Opće informacije

Podrška makroekonomskim i institucijama i politikama javnih finansija u zemljama članicama i partnerskim zemljama odavno je zajednički cilj MMF-a i EU-a. Partnerstvo između Europske unije i MMF-a intenziviralo se u posljednjih pet godina kroz međusobnu podršku ovih organizacija putem komplementarnosti budžetske podrške EU-a i kreditnih programa MMF-a. Obje organizacije uključene su u redovne konsultacije na razini osoblja i uprava, a primjeri nedavne saradnje uključuju razvoj linije EU-a za pomoć kod egzogenih šokova i dijagnostički alat za procjenu poreske uprave.

EU je sada na drugom mjestu po iznosu doprinosa MMF-ovim programima razvoja kapaciteta, s iznosom od oko 150 miliona dolara do sada. Zbog značajne globalne prisutnosti, EU daje najveći doprinos mreži MMF-a od devet regionalnih centara tehničke pomoći, posebno u Africi. EU također daje doprinos gotovo svim tematskim i fondovima MMF-a specifičnim za zemlje, kao i nizu bilateralnih projekata, uglavnom u zemljama Afrike, Kariba i Pacifika, ali i članica EU i zemalja u procesu proširenja.

Europa.ba