Ambasador Wigemark susreo se sa aktivistima eko-pokreta Let's Do It! povodom Dana europske klimatske diplomacije 17. juna

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, sastao se danas s aktivistima globalnog ekološkog pokreta Let’s Do It! u BiH, g. Junuzom Elkazom i gđom. Aidom Šakić, povodom Dana europske klimatske diplomacije 17. juna.

Let’s Do It! je najveći ekološki volonterski pokret u Bosni i Hercegovini, koji organizira godišnje akcije uklanjanja ilegalnih odlagališta otpada u cijeloj zemlji i pošumljavanja šumskog zemljišta i javnih prostora. Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika Europske unije podržala je ove aktivnosti u prethodnim godinama.

G. Elkaz i gđa. Šakić upoznali su ambasadora Wigemarka s predstojećim aktivnostima pokreta Let’s Do It!, s posebnim naglaskom na akcije pošumljavanja i edukativne kampanje o klimatskim promjenama. Složili su se da u svjetlu prošlogodišnjih katastrofalnih poplava, sječa šuma predstavlja značajan problem imajući u vidu da je drveće prirodna prepreka aktiviranju klizišta.

Ambasador Wigemark predao je 70 majica aktivistima Let’s Do It! kao donaciju za predstojeće ekološke akcije.

Kasnije tokom dana, ambasador Wigemark, zajedno s ambasadorima Njemačke i Francuske, Nj.E. Christian Hellbachom i Nj.E. Claire Bodonyi, otvorio je izložbu radova učenika O.Š. ,,Musa Ćazim Ćatić“ na temu klimatskih promjena i zaštite okoliša.

Dana 17. juna 2015. godine, ambasade Europske unije širom svijeta obilježavaju drugi po redu Dan klimatske diplomacije, u cilju promoviranja globalnog razumijevanja potrebe za djelovanjem na ublažavanju klimatskih promjena. Nakon prošlogodišnje uspješne saradnje Njemačke, Francuske i Velike Britanije, uz zajednička dešavanja na temu klimatske diplomacije koja su organizirana u preko 30 zemalja, ovogodišnji Dan klimatske diplomacije će prerasti u još i širi napor cijele Europske unije.

Klimatska akcija Europske unije: http://ec.europa.eu/clima/

Europa.ba