Austrijski ministar vanjskih poslova Kurz sastao se u Sarajevu sa ambasadorom Wigemarkom, visokim predstavnikom Inzkom i zapovjednikom EUFOR-a Luifom

Tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini, savezni ministar za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz, danas se sastao sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH, ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i zapovjednikom EUFOR-a/Operacije Althea general majorom Johannom Luifom. Sastanak je održan u prostorijama Delegacije Europske unije u Sarajevu.

Ministar Kurz je obaviješten o aktuelnoj situaciji i sa sagovornicima je razgovarao o mogućem daljnjem napretku Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija. Sagovornici su se složili da je potrebno zadržati pozitivan zamah koji je došao sa usvajanjem zajedničke izjave i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Naredni korak je jasan – usaglašavanje i potpisivanje reformskog programa, koji će zemlji omogućiti početak provedbe prijeko potrebnih socioekonomskih reformi za dobrobit njenih građana, uz istovremeno približavanje Europskoj uniji“, istakao je ministar Kurz. Njegova posjeta je još jedan znak austrijske podrške integraciji Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Europa.ba