Otvaranja Centra za prikupljanje i tretman medicinskog otpada u Doboju

Memorandum o razumjevanja provedbe projekta za prikupljanje i tretman infektivnog medicionskog otpada u regiji Doboj-Tešanj potpisan je 31. jula 2007. godine.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prof. dr. Ranko Škrbić, šef Odjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse Delegacije Evropske komisije u BiH gospodin Kjartan Bjornsson i direktor bolnice Sveti Apostol Luka prof. dr. Duško Vasić u Doboju su otvorili Centar za prikupljanje i tretman infektivnog medicinskog otpada.  Centar je smješten u krugu bolnice Sveti Apostol Luka. 

Evropska unija je obezbijedila 460.000 eura za  provedbu ovog projekta, koji je rađen u sklopu pilot projekata za upravljanje čvrstim otpadom u regiji Doboj-Tešanj i Kantonu Sarajevu. 

Cilj projekta je da se uspostavi jedinstveni sistem odvajanja i tretmana medicinskog otpada koji nastaje u medicinskim ustanovama regije Doboj-Tešanj.  Projekat je obuhvatio tri bolnice (Doboj, Tešanj  i Odžak) i 110 manjih zdravstvenih ustanova u regiji. Medicinskim otpadom će se rukovati u skladu sa evropskim standardima u svrhu spriječavanja odlaganja infektivnog otpada na deponijama zajedno sa običnim otpadom.

Gospodin Bjornsson i prof. dr. Vasić su potpisali Memorandum o razumijevanju kako bi se ove aktivnosti mogle provesti. 

Europa.ba