Treća faza podrške reformi stručnog obrazovanje i obuke

Prvi sastanak u okviru projekta “Reforma VET sistema 3 – Kopenhaški proces u BiH” održao se 1. oktobra 2007. godine. Evropska unija pruža podršku reformi stručnog obrazovanja i obuke (VET) od 1998. godine. Ukupna vrijednosti ove podrške je 11 miliona eura. Moderan i kontinuiran VET sistem, kako je to naznačeno u Kopenhaškoj deklaraciji, osigurava vertikalnu i horizontalnu mobilnost učenika.

Učesnici sastanka bili su predstavnici ključnih partnera u sektorima obrazovanja i tržišta rada: entitetska ministarstva obrazovanja i predstavnici socijalnog sektora.

BiH se obavezala da poboljša kvalitet obrazovanja u skladu sa Bolonjskom i Lisabonskom deklaracijom. Kopenhaška deklaracija daje smjernice za obrazovnu politiku vezano za jačanje evropske dimenzije VET-a i promoviranje mobilnosti radne snage sa završenim stručnim obrazovanjem i obukom. Oko 70% učenika srednjoškolskog obrazovanja upisali su se na VET programe.

Ovaj dvogodišnji projekat će se baviti pitanjima kao što su: klasifikacija zanimanja, obuka nastavnika, nabavka opreme i uspostavljanje bolje veze između VET sistema, višeg i visokog obrazovanja, obrazovanja odraslih i tržišta rada. Projekta će se baviti i izradom Nacionalnog kvalifikacionog okvira.

Reforma VET-a je počela 1998. i od tada su postignuti značajni rezultati kao što su: modernizirani nastavni planovi i programi za opšteobrazovne predmete su izrađeni i primjenjuju se u skoro 60% stručnih škola; uspostavljeno je VET vijeće za BiH koje sačinjavaju predstavnici obrazovnih vlasti, sindikata, kompanija, škola i biroa za zapošljavanje; izrađena je i dogovorena nova nomenkaltura zanimanja između ministarstava obrazovanja koja je umanjila broj zanimanja sa prijašnjih 500 na 100 zanimanja sa širom osnovom. Nadalje, od 13 porodica zanimanja osam je bilo uključeno u reformu nastavnih planova i programa (NPP). Reformisani NPP za sva zanimanja su izrađeni za pet od ovih osam porodica zanimanja. Strategija za razvoj VET sistema u BiH do 2013. godine je dostavljena na odobravanje Vijeću ministara. U pripremi je VET strategija za obrazovanje odraslih. Zakon o VET-u je u proceduri odobravanja u Parlamentu BiH. VET baza podataka je napravljena i sadržava podatke o učenicima, nastavnicima, NPP itd.

Očekuje se da će novi VET projekat imati pozitivan utjecaj na opšti društveno-ekonomski razvoj. Savremeni sistem inicijalnog i kontinuiranog stručnog obrazovanje i obuke, kako ga promovira Kopenhaška deklaracija, osigurava uhodanu stazu za vertikalnu i horiozontalnu mobilnost učenika i instrumente za brzu i djelotvornu obuku i prekvalifikacije odraslih i time direktno doprinosi smanjenju siromaštva. Takav fleksibilan sistem daje učenicima, kao i onima koji su završili školu, širi izbor za razvoj njihove karijere i poboljšava mogućnost zapošljavanja radne snage.

Europa.ba