“SDH” elektronski povezuju policijske snage i sudove

Novu Mrežu sinhronizovane i digitalizovane hijerarhije (SDH) predstavili su 22. novembra 2007. godine ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, gosp. Sredoje Nović, ministar za civilne poslove BiH i gosp. Siniša Macan, direktor CIPS-a.

SDH mreža je neophodna kako bi se omogućila djelotvorna razmjena podataka, dokumenata, informacija, te komunikacija između svih policijskih i sigurnosnih institucija u zemlji. Veliki kapacitet novouspostavljene nezavisne mreže omogućava brzu i sigurnu komunikaciju između krajnjih korisnika, koji će moći razmjenjivati podatke, informacije, slike, video materijale, dosjee i glasovne podatke.

Sistem je uspostavljen tokom dvije faze: u prvoj je uvezano Ministarstvo sigurnosti, SIPA, Granična policija BiH, kao i entitetske, kantonalne i policija Distrikta. U drugoj fazi mreža je proširena tako što su u nju uključeni sudovi i uredi tužioca. EU je ukupno osigurala oko 3,9 miliona eura.

Ministar Nović je istakao da je ovaj sistem veoma značajan za cijelu zemlju. Već u njegovoj prvoj fazi ušteđeno je 15.000 KM mjesečno, a očekuje se da će sličan iznos biti ušteđen i tokom druge faze. On je dodao da je unaprijeđeni kapacitet za razmjenu informacija neophodan kako bi se mogli provesti dalji projekti u ovom sektoru.

Ambasador Kourkoulas je pojasnio da je ovo najsavremeniji sistem, te da je BiH sada među onim najnaprednijim evropskim zemljama, koje imaju nezavisne i moderne telekomunikacijske sisteme za jednu ili više državnih institucija. On je sa zadovoljstvom istakao da su prepreke da se ovaj sistem uspostavi prevaziđene i da su domaći organi sada nadležni za njega.  Ambasador je naglasio da uspostavljanje ove mreže ukazuje na to da, ako postoji politička volja, BiH može odgovoriti na izazove 21. stoljeća i izazove koje nosi evropska integracija.  

Gosp. Macan je dodao da je odlukom Vijeća ministara Direkcija CIPS-a imenovana da preuzme odgovornost za ovaj sistem. On je dao pregled načina na koji ovaj sigurnosni sistem unaprijeđuje međusobnu rad putem automatizovane razmjene informacija, automatizovanog pristupa centralnim bazama podataka policije i CIPS-a i integrisanog komuniciranja, čime se uklanjaju organizacijske i operativne prepreke za dijeljenje informacija. Sedamdeset od ukupno 87 sudova već su umreženi, a ostalih 17 će biti umreženi do kraja godine. On je takođe naglasio da dodatni zadaci i institucije u budućnosti mogu biti umrežene u ovaj sistem u skladu sa njegovom nadogradnjom.

Europa.ba