Na RPM-u Pierre Mirel pozdravio napredak i potcrtao zahtjeve

Plenarna sjednica Monitoringa procesa reformi (RPM) održana je u Sarajevu 20. februara 2008. godine. Saradnja sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine (ICTY), reforma javne uprave, jedinstven ekonomski prostor i javni RTV servis bila su glavna pitanja o kojima su razgovarali Pierre Mirel, direktor za Zapadni Balkan Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije i Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

U svom obraćanju, gospodin Pierre Mirel je podsjetio da su sastanci RPM-a dio političkog dijaloga, koji je dio pretpristupne strategije. On je pozdravio dokaz demokratskih procedura ukazujući na predloženu legislativu u vezi sa policijskom reformom, o kojoj će danas raspravljati Parlament BiH nakon što ju je Vijeće ministara usvojilo i relevantne parlamentarne komisije odobrile. «Ovo se mora označiti kao veliki korak naprijed”, rekao je Mirel.

Nadalje, gospodin Mirel je objasnio zašto on insistira na važnosti jedinstvenog ekonomskog prostora i podsjetio da je «ključno za zemlje u tranziciji da povećaju trgovinu i investicije zbog ekonomskog rasta i kreiranja radnih mjesta». Vezano za ovo, on je dodao da se «svaka zemlja treba reformirati iznutra, kako bi uklonila prepreke investicijama i kreirati transparentan i pošten zakonski okvir za privlačenje investicija.”

U svom pregledu saradnje BiH sa ICTY, gosp. Mirel se složio da je ova saradnja dobra, ali da bi «Evropska komisija voljela vidjeti više istraga na terenu s ciljem da se utvrdi sva imovina koju mogu ili već koriste oni koji pružaju podršku osumnjičenim od strane Tribunala»

Vezano za reformu sistema javnog RTV servisa, gospodin Mirel je sa žaljenjem konstatovao nedostatak napretka, uz napomenu da Ustavni sud još uvijek razmatra ovaj predmet. On je još jednom potcrtao važnost rješavanja ovog pitanja.

Govoreći o drugim pitanjima o kojima se razgovaralo tokom plenarne sjednice RPM-a, gospodin Topčagić je istakao napredak u sektoru osiguranja, koji je omogućio osiguravajućim preduzećima čije je sjedište u jednom entitetu da otvore podružnice u drugom entitetu. Također, on je izrazio zadovoljstvo što je utvrđeno postojanje napretka u nekim drugim poljima, ali je još jednom potcrtao da ima još mnogo toga što se mora uraditi. 

Pitanja o kojima se razgovaralo u posljepodnevnim satima uključivala su teme poput maloljetničke delinkvencije, reforme zatvorskog sistema, unaprijeđenja životnih uslova osoba sa mentalnim ograničenjima koje borave u specijaliziranim ustanovama, provedbe konvencija koja se tiču ljudskih prava i teme u vezi sa pravima nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.

Plenarna sjednica RPM-a uslijedila je nakon sektoralne sjednice RPM-a , koja se održala 19. februara 2008. godine. Na ovoj sjednici se pažljivo razmatrao razvoj u nekoliko relevantnih sektora, uključujući unutrašnje tržište, konkurentnost, okoliš, transport i energiju. Posebna pažnja je bila usmjerena na procjenu napretka u provedbi prioriteta iz Evropskog partnerstva i drugih međunarodnih obaveza BiH u oblasti usluga i prava na uspostavljanje kompanija, slobodnog kretanja kapitala, javne nabavke, intelektualnog vlasništva, monopolističkog ponašanja, državne pomoći, zaštite okoline i Protokola o kopnenom saobraćaju sa SSP, Zajedničkog evropskog vazdušnog prostora, Središnje regionalne transportne mreže Jugistočne Evrope, Sporazuma o energetskoj zajednici i Mape puta za gasovode i dalekovode za električnu energiju

O RPM-u 

RPM sastanci su jedno od sredstava za monitoring procesa reformi u Bosni i Hercegovini. Prvi sastanak Monitoringa procesa reformi (RPM) održan je u 2006. godini kao zamjena za EU/BiH Konsultativnu radnu grupu (CTF), koja je bila uspostavljena 1998. godine kao zajedničko sredstvo za politički dijalog i stručno savjetovanje.

Ovi sastanci su mjesto na kojem se raspravlja o svim relevantnim pitanjima vezano za proces eurointegracija i gdje se definira nacrt budućih aktivnosti.

 

 

Europa.ba