Završna konferencija projekta „Jačanje zdravstvenih sistema BIH za integraciju u EU

Projekat Evropske unije „Jačanje zdravstvenih sistema BIH za integraciju u EU”, organizuje završnu konferenciju na kojoj će biti predstavljeni ostvareni rezultati projekta. Konferencija će biti održana 28.03.2008. godine, u Banja Luci, Trg Republike Srpske 1, u zgradi Vlade RS, sa početkom u 10:30 časova.

Implementacija projekta je počela 05.06.2006. godine kao nastavak aktivnosti na reformi javne uprave u BiH s ciljem izgradnje i jačanja institucionalnih kapaciteta u zdravstvenom sektoru na državnom, entitetskom nivou i Distriktu Brčko. Ključni partneri projekta su bili: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo u Vladi Brčko Distrikta.

Program tehničke pomoći je obuhvatio brojne značajne aktivnosti, kao što su: uspostavljanje Sektora za zdravstvo u Ministarstvu civilnih poslova BiH, uspostavljanje Ministarske konferencija za zdravstvo BiH, izradu strategije za Sektor za zdravstvo u Ministarstvu civilnih poslova BiH, izradu strategije za zdravstvo Brčko Distrikta, pripremu prvog seta statističkih podataka za Nacionalne račune u zdravstvu za BiH u skladu sa standardima Eurostata, podršku implementaciji procesa akreditacije zdravstvenih ustanova u BiH, uspostavljanju strukture za izvještavanje o zdravstvenim indikatorima u BiH prema EUROSTATU i drugim međunarodnim organizacijama (Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetska banka, OECD, itd.), značajnim pitanjima odnosa sa javnošću u domenu zdravstva, harmonizaciji pravne regulative sa propisima EU, kao i izradi dokumenta sa preporukama budućih aktivnosti u zdravstvenom sektoru neophodnih za EU integracije. Vrijednost ovog projekta je 960.000 Eura.

Delegacija Evropske komisije će nastaviti da podržava reformske procese u zdravstvenom sektoru i dalje jačanje procesa izgradnje neophodnog institucionalnog i pravnog okvira u BiH koji će imati značajnu ulogu na putu Bosne i Hercegovine na putu integracije u Evropsku uniju.

Govornici konferencije će biti na raspolaganju za davanje izjava predstavnicima medija, od 10:30 do 11:00 (prije početka rada konferencije-program priložen).   

10:30
Konferencija za novinare

Ranko Škrbić, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS
Sredoje Nović, Ministarstvo civilnih poslova BiH
Safet Omerović, Ministarstvo zdravstva FBiH

11:00
Svečano otvaranje i uvodna riječ

Ranko Škrbić, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS
Sredoje Nović, Ministarstvo civilnih poslova BiH
Safet Omerović, Ministarstvo zdravstva FBiH Jadranka Mihić, Delegacija EK u BiH

11:30
Prezentacija rezultata projekta

Ulrich Laaser, šef tima

12:00
Usklađivanje pravnog okvira za
EU integraciju – Slovenačko iskustvo

Tanja Mate, ekspert

12:30
Nacionalni računi u zdravstvu

Sabina Šahman, Sektor za zdravstvo MCP BiH

12:45
EUROSTAT

Branimir Filipović, Odjel za zdravstvo Brčko Distrikt

13:00
Diskusija i zaključci 

Ranko Škrbić, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite

Saopštenja za javnost Delegacije Evropske komisije u BiH će se sada slati direktno sa adrese web stranice. Pozivaju se svi predstavnici medija da se registruju za ovaj on-line servis kako bi nastavili dobivati Saopštenja za javnost www.europa.ba.

Europa.ba