Ambasador Kourkoulas otvorio konferenciju o ulozi Evropskog

Međunarodna konferencija „Uloga Evropskog pokreta u društvu i procesu evropskih integracija“ održana je danas u Sarajevu. NJ.E. ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, obratio se učesnicima konferencije na ceremoniji otvaranja zajedno sa specijalnim predstavnikom Evropske unije/visokim predstavnikom, Miroslavom Lajčakom i ambasadorima Republike Slovenije, Republike Francuske, Republike Njemačke, te sa šefom Misije OSCE-a u BiH.

Podsjećajući na ulogu koju Međunarodni evropski pokret ima u procesu evropskih integracija, koristeći svoj uticaj na evropske i državne institucije i pri mobilizaciji ljudi ka Evropskoj uniji, ambasador Kourkoulas je izrazio nadu da će Evropski pokret u BiH imati snage da se suoči sa tim velikim izazovom. “Građansko društvo ima centralnu ulogu u procesu evropskih integracija zemlje kandidata ili potencijalnog kandidata, i njene preobrazbe u modernu evropsku demokratiju.”, rekao je ambasador Kourkoulas i ponovio da je Evropska komisija stavila naglasak na razvoj dijaloga između građanskog društva u svojoj Strategiji proširenja. EU finansijska podrška za aktivnosti građanskog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj će iznositi do 130 miliona eura za period od 2008. do 2010. godine.

Govoreći o konkretnim prednostima koje će građani Bosne i Hercegovine imati nakon što BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, ambasador Kourkoulas   je naglasio pet ključnih područja: zaštita ljudskih prava i borba protiv organizovanog kriminala, područje slobodne trgovine, stabilno i predvidivo zakonsko okruženje za potencijalne investitore iz EU, ekspanzija trgovine sa EU što će voditi ka kreiranju novih radnih mjesta; i činjenicu da ovaj sporazum predstavlja “kapiju” ka statusu zemlje kandidata. “Želim, još jednom, ponoviti našu posvećenost evropskoj budućnosti ove zemlje u korist svih njenih građana.”, zaključio je ambasador Kourkoulas.

Ambasador Miroslav Lajčak podržao je rad konferencije dodajući da u procesu evropskih integracija, nevladin sektor mora biti organizovan i sposoban da ima aktivnu ulogu u cijelom procesu i da bude “pouzdan partner državi.

Drugi ambasadori su u svojim uvodnim govorima pozdravili osnivanje Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, te su potcrtali značaj koji bi pokret trebao imati u pocesu integracije zemlje u Evropsku uniju.

Konferencija je organizovana uz podršku Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, Grupe Višegrad i ambasada republika Slovenije, Francuske i Slovačke.

Za više informacija o Evropskom pokretu u BiH, posjetite: www.eminbh.org 

Europa.ba