Podrška civilnom društvu u okviru Instrumenta pretprijemne podrške IPA

Šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, NJ. E. ambasador Dimitris Kourkoulas, zajedno sa gospodinom Osmanom Topčagićem, direktorom Direkcije za evropske integracije BiH, obratio se učesnicima seminara o novom finansijskom instrumentu za civilno društvo u okviru "Instrumenta pretprijemne podrške IPA", koji se održao danas u Sarajevu.

EU Info Centar Sarajevo, u saradnji sa Delegacijom Evropske komisije u Bosni i Hercegovini i Direkcijom za evropske integracije BiH, organizovao je ovaj seminar kako bi obezbijedio forum za diskusiju između međunarodnih i lokalnih predstavnika o tome kako koristiti sredstva koja je EU dodijelila za jačanje civilnog društva u BiH.

Ambasador Kourkoulas je istakao da je nedavna prošlost cijele regije dodatni razlog koji civilno društvo čini izuzetno važnim faktorom za uspjeh procesa integracija. S tim u vezi ambasador je potcrtao: “Ja sam optimist, ali moramo biti svjesni izazova sa kojima će se ova zemlja suočiti u godinama koje dolaze ukoliko ne želi da propusti evropski voz.” Takođe je izrazio nadu da će novi instrumenti doprinijeti razvoju aktivnije uloge civilnog društva u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. “Na vama je da iskoristite prednosti ovih instrumenata i predložite kvalitetne projekte.”, pojasnio je ambasador Kourkoulas predstavnicima civilnog sektora.

Kratak pregled napretka Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija bio je glavna tema obraćanja gospodina Topčagića. On je ponovio da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosna i Hercegovina dobila ujedno i nove obaveze i nove mogućnosti i sada je na svim akterima bh. društva da uzmu učešće u tom procesu. Gospodin Topčagić je istakao važnost uloge koji bi trebao imati nezavisni civilni sektor u jednom društvu korigujući aktivnosti vlade kroz partnerske odnose. S tim u vezi on je zaključio: ”Razvoj civilnog društva u kojem postoje sloboda udruzivanja i djelovanje za javno dobro, je jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.”

Gospodin Yngve Engstroem, predstavnik Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije, potcrtao je jasnu posvećenost Evropske komisije jačanju civilnog društva kako je to već potcrtano u Komunikaciji za Zapadni Balkan iz marta 2008. “Civilno društvo je ključni faktor za kvalitetan proces pristupa”, rekao je gospodin Engstroem i pozvao na bolju koordinaciju sa donatorima kako bi se izbjeglo preklapanje i djelotvornije podržalo civilno društvo.

O novom finansijskom instrumentu

Novi finansijski instrument će pokrivati sljedeća 3 sektora:

– podrška inicijativama i izgradnji kapaciteta lokalnih civilnih društava, jačanje uloge civilnog društva u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima;

– programi međuljudskog dijaloga koji su usmjereni na upoznavanje novinara, mladih političara, vođa sindikata, prosvjetnih radnika i drugih sa politikama i institucijama Evropske unije;

– podrška za izgradnju partnerstava i umrežavanja organizacija civilnog društva u zemljama proširenja i zemljama članicama Evropske unije kako bi se unaprijedio prenos znanja i iskustava.

EU strategija za proširenje je stavila jači naglasak na dijalog civilnog društva i njegov razvoj u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Evropska komisija je od 2005. godine obezbijedila finansijsku podršku za projekte jačanja civilnog društva sa zemljama Zapadnog Balkana i između njih. Finansijska podrška aktivnostima jačanja civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj će iznositi oko 130 miliona eura za period 2008-2010.

Europa.ba