Konferencija posvećena zaštiti žrtava rata održana danas u Sarajevu

U ime Delegacije Evropske komisije u BiH, gospodin Constantino Longares, šef Sektora operacija III, i predsjedavajući Predsjedništva BiH, gospodin Haris Silajdžić, obratili su se danas učesnicima konferencije pod nazivom „Zaštita žrtava rata“, održanoj u Sarajevu. Konferenciju su organizovali organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) i udruženje „Žena žrtva rata“, s ciljem podizanja svijesti vladajućih struktura, civilnog društva i javnosti o problemima sa kojima se civilne žrtve rata danas suočavaju u BiH. Učesnici, stručnjaci iz oblasti prava, aktivisti za ljudska prava, predstavnici nadležnih ministarstava i civilnog društva, razgovarali su o načinima na koje se može unaprijediti status žrtava rata.

Tokom ceremonije otvaranja konferencije, gospodin Longares je izrazio nadu da će projekat koji ASB implementira zajedno sa lokalnim partnerima, doprinijeti uključenosti civilnih žrtava rata u društvo kroz razvijanje svijesti o problemima sa kojima se oni suočavaju u BiH, kao i kroz preporuke za unaprijeđenje zakonodavstva u ovoj oblasti na svim nivoima vlasti. „Tražili ste našu kontinuiranu podršku i imat ćete je. Ali, uvjeravam vas da je najefektivnija podrška ona kroz koju će vaše javne institucije biti prisiljene da se same brinu za žrtve. Ono što će biti važno za ovu zemlju na putu da postane članica EU je pitanje da li ona funkcioniše kao prava država, da li se brine za svoje građane, i to je dio obaveza na listi za pristup EU.“ – naglasio je gospodin Longares, pozivajući učesnike konferencije da ovu i buduće slične prilike iskoriste da analiziraju šta je još neophodno uraditi u pravnom i administrativnom okruženju u BiH, te da zajednički rade na tome.

Gospodin Silajdžić govorio je o odnosu prema žrtvama rata u BiH, ističuči važnost utvrđivanja istine o ratnim zločinima počinjenim tokom prošlog rata, kao i o kažnjavanju svih počinioca ratnih zločina.

Predsjednica udruženja “Žena žrtva rata”, gospođa Bakira Hasečić, zahvalila se ASB-u na realizaciji a Evropskoj komisiji na finansiranju projekta koji za cilj ima socio-ekonomsko osnaživanje civilnih žrtava rata. Ona je istakla kako su, kroz ovaj projekat, tokom posljednje dvije godine postigli veliki uspjeh u izradi baze podataka o ratnim zločinima i žrtvama ratnih zločina u BiH.

Direktor ASB-a za područje Balkana, gospodin Elmir Bojadžić, objasnio je da se projekat realizovao kroz četiri komponente – jačanje kapaciteta lokalnih organizacija, edukacija žrtava rata u oblasti pripreme i izrade poslovnih planova, rješavanje stambenog pitanja za najugroženije žrtve, dok je posljednja komponenta podizanje javne svijesti o ovom pitanju. “Cilj ove konferencije je podizanje svijesti o kontinuiranoj potrebi za razgovorom o osjetljivim temama kao što je ova i iznalaženje i institucionalne i međunarodne pomoći da bi se prevazišla situacija u kojoj se sada nalazimo.”– rekao je gospodin Bojadžić.

Šef Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, gospodin David Schwendiman, izjavio je ovom prilikom da je zaštita svjedoka jedna od najvećih briga tužilaštva.

Predstavnici udruženja civilnih žrtava rata koji učestvuju u konferenciji također su iskoristili priliku da pozovu predstavnike međunarodne zajednice i bh. vlasti da nastave podržavati njihove aktivnosti.

O projektu:

Organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) realizuje projekat "Socio-ekonomsko osnaživanje posebno ranjivih grupa kao što su žene žrtve rata i žrtve mina u Bosni i Hercegovini", kojeg finansira Evropska unija u sklopu programa podrške unaprjeđenju uslova i razvoja perspektiva marginaliziranih grupa u zemljama u razvoju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.000.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala 750.000 eura, Kanton Sarajevo 100.000 eura i ASB 150.000 eura.

Europa.ba