2009-ta – godina Zapadnog Balkana

Evropska komisija je danas usvojila godišnji strategijski dokumenat za politiku proširenja Evropske unije. U njemu se naglašava uloga koju politika proširenja ima u strategijskom interesu Evropske unije za postizanje stabilnosti, sigurnosti i u sprečavanju sukoba. Komisija je takođe procijenila napredak koje su zemlje Zapadnog Balkana i Turska postigle u proteklih dvanaest mjeseci i naznačila izazove koji predstoje. Napredovanje zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji se može ubrzati ukoliko ispune neophodne uslove. Hrvatska bi trebala dostići završnu fazu pregovora o pristupu do kraja 2009. godine ukoliko ispuni sve neophodne uslove. Tok pregovora sa Turskom će se nastaviti u skladu sa tokom provođenja reformi u zemlji.

Politika proširenja služi strategijskom interesu Evropske unije u cilju postizanje stabilnosti, sigurnosti i u sprečavanju sukoba. Pomaže veći prosperitet i mogućnosti rasta, unaprijeđuje veze vitalnih puteva transporta i energetike i jača ulogu Evropske unije u svijetu. U svjetlu nedavnih izazova stabilnosti na istoku EU, dosljedna primjena politike proširenja postaje važnija nego ikada. Postojeći dnevni red proširenja uključuje zemlje Zapadnog Balkana i Tursku.

Olli Rehn, evropski komesar za proširenje, je prilikom predstavljanja izvještaja rekao: “Indikativnu mapu puta koja sadrži uslove a koju danas predstavljamo u izvještaju za Hrvatsku treba gledati kao poticaj zemlji da ubrza provedbu reformi. Uspjeh zavisi od sposobnosti Hrvatske da ispuni uslove neophodne za sticanje članstva u EU. Indikativni raspored će se možda morati prilagoditi u svjetlu napretka koji je postigla Hrvatska. Lopta je sada čvrsto na terenu Hrvatske. Komisija će pažljivo nadgledati ispunjenje uslova.”

“Takođe pozdravljam napredak koji su postigle zemlje Zapadnog Balkana. Njihovo napredovanje ka članstvu u EU se može ubrzati ukoliko ispune neophodne uslove. Ukoliko zemlje koje su potencijalni kandidati za članstvo pokažu spremnost, mogle bi dobiti status zemlje kandidata. Pripremićemo Studiju izvodljivosti o tome kako ubrzati evropsku budućnost Kosova."

"Turska  je od velikog strateškog značaja za EU i pozdravljam konstruktivnu ulogu koju je imala tokom krize na Kavkazu. Takođe sam primijetio da je domaća politika koja je vođena tokom 2008. godine označena jakim poltičkim tenzijama. Sada od Turske očekujem da pojača zalaganja za provedbu reformi. Tok pregovora će nastaviti pratiti tok provedbe reformi u Turskoj."

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je napravila dobar pomak u provedbi reforme pravosuđa i provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nastavlja i sa konsolidacijom multietničke demokratije primjenim Ohridskog sporazuma. Međutim, ova zemlja mora osigurati slobodne i pravedne izbore i poboljšati dijalog između većih političkih stranaka i aktera. Određeni napredak je napravljen i u borbi protiv korupcije, reformi državne službe, unaprijeđenju poslovnog okruženja i davanju poticaja zapošljavanju. Međutim neophodno je dalje zalaganje. Komisija će nastaviti da pažljivo prati pomake u ovim područjima.

Albanija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina napreduju sa provedbom Privremenih sporazuma i napravile su pomake u važnim reformskim područjima. Konsolidacija vladavine prava i jačanje upravnih kapaciteta i dalje predstavljaju veliki izazov za ove zemlje. Posebno Albanija treba osigurati pravilne pripreme i održavanje parlamentarnih izbora 2009. godine. Crna Gora treba odlučno nastaviti sa provedbom reforme pravosuđa. Bosna i Hercegovina sada mora hitno postići neophodni politički koncenzus i nastaviti sa provedbom reformi, posebno u pogledu preuzimanja više ovlasti.

Srbija treba nastaviti sa pozitivnim dešavanjima kroz punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i treba napraviti opipljiv napredak u prioritetnim područjima koja se tiču vladavine prava i ekonomske reforme. Ukoliko Srbija ispuni ove uslove, mogla bi dobiti status kandidata 2009. godine.

Kosovo dijeli evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Održana je sveukupna stabilnost. Međutim evropska integracija Kosova je na začetku u većini područja.

Komisija će u jesen 2009.g. predstaviti Studiju izvodljivosti kojom će procijeniti sredstva za postizanje daljeg političkog i socio-ekonomskog razvoja Kosova i ispitati mogućnosti kako Kosovo, kao dio regije, može najbolje napredovati ka integraciji u EU.

Komisija će nastaviti poduzimati mjere kako bi evropsku perspektivu učinila opipljivijom za građane i firme zemalja Zapadnog Balkana. Ukoliko budu zadovoljeni neophodni kriteriji, Komisija može predložiti ukidanje viznog režima tokom 2009. godine za svaku zemlju pojedinačno.

Europa.ba