Ključni rezultati Izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine u 2008.g.

Nakon napretka ostvarenog u četiri ključna oblasti koje je EU postavila u 2005. godini, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) je potpisan u junu 2008. godine. Međutim, nedostatak konsenzusa u vezi sa glavnim karakteristikama jačanja države, stalni izazovi Dajtonskog/pariškog mirovnog sporazuma i zapaljiva retorika su nepovoljno uticali na funkcionisanje institucija, nastavili da usporavaju reforme i time doveli u rizik do sada ostvareni napredak.

Politički kriteriji

Bosna i Hercegovina je ostvarila napredak u ispunjavanju političkih kriterija u toku prve polovine 2008. godine. Osim dešavanja koja su dovela do potpisivanje SSP-a, zemlja je nastavila sa provedbom strategije reforme javne uprave i usvojila državni plan za razvoj pravnog sektora. Državni Sud je nastavio sa procesuiranjem ratnih zločina i suđenja se generalno odvijaju u razumnom vremenskom roku i u skladu sa međunarodno priznatim principima. Općinski izbori održani u oktobru 2008. godine su provedeni u skladu sa međunarodnim standardima.

Međutim, nedostatak konsenzusa u vezi sa glavnim karakteristikama jačanja države, stalni izazovi Dajtonskog/pariškog mirovnog sporazuma i zapaljiva retorika su nepovoljno uticali na funkcionisanje institucija i usporili reforme,  posebno od sredine ove godine. Vlasti još uvjek nisu pokazale dovoljno kapaciteta da preuzmu neophodne političke ovlasti i odgovornost. Uloga koju igra etnički identitet u politici narušava funkcionisanje demokratskih institucija i cjelokupne vladavine zemlje. Nikakav napredak nije ostvaren u vezi ustavne reforme. Korupcija ostaje široko rasprostranjena i predstavlja ozbiljan problem.

Ekonomski kriteriji

Ekonomija Bosne i Hercegovine je nastavila da se rapidno širi i zemlja je ostvarila izvjestan, mada nejednak, napredak ka postojanju funkcionalne tržišne ekonomije.

Makroekonomska stabilnost je oslabila kao rezultat pogoršanja trgovinskog balansa, više inflacije i rastuće fiskalne politike. Stalno prisutna veoma visoka stopa nezaposlenosti ostaje glavni izvor zabrinutosti. Međutim fiskalna kordinacija se poboljšala. Državno fiskalno vijeće je zvanično počelo sa radom početkom septembra.

Sektor srednjih i malih preduzeća je iskoristio povećani pristup finansijskim sredstvima. Međutim, pomak u strukturi proizvodnje ka aktivnostima koje imaju veću dodanu vrijednost ostaje usporen i predanost ka strukturalnoj reformi je i dalje neizjednačena u zemlji.

Moraju se nastaviti dalje znatne reforme kako bi omogućile zemlji da se dugoročno suoči sa konkurentskim pritiscima i tržišnim snagama u Uniji.

       

Evropski standardi

Što se tiče evropskih standarda, napredak je ostvaren na polju carina, poreza, poljoprivrede, transporta, vizne administracije, upravljanje granica, azila i migracije.

Međutim, zemlja treba da pojača svoja nastojanja u mnogim oblastima, kao što su slobodno kretanje roba, osoba i usluga, zapošljavanje i socijalne politike, državne pomoći, energija, okoliš i statistika. Bolji rezultati u smislu borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine drogom i pranje novca su također neophodni.

Dokumenti dostupni na sljedećoj webstranici:

http://ec.europa.eu/enlargement/press_corner/key-documents/reports_nov_2008_en.htm

Europa.ba