Pierre Mirel, direktor za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, prisustvovao konferenciji “Parlament za Evropu” održanoj u Sarajevu

 

Gospodin Pierre Mirel, direktor za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje prisustvovao je konferenciji “Parlament za Evropu” koju je organizirao Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, dr. Miroslav Lajčak. Ovaj skup je okupio članove parlamenta sa svih nivoa u BiH i goste iz Evropske unije kako bi sa parlamentarcima u BiH podijelili očekivanja Evropske unije i iskustva drugih zemalja u procesu evropskih integracija.

Gospodin Mirel je predstavio glavne poruke za Bosnu i Hercegovinu iz nedavno objavljenog Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH. On je ponovio da se Evropska komisija nadala da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju otvoriti put za dalje reforme. „Juče je Vijeće Evropske unije u Briselu naglasilo zabrinutost izostankom reformi, nedostatkom političkog konsenzusa, i izrazilo nadu da će nedavni sporazum postignut između političkih lidera kreirati put za širi politički konsenzus i da će vas voditi ka reformama.“ Gospodin Mirel je naglasio da posvećenost procesu evropskih integracija, koju su politički lideri često izražavali posljednjih godina, sve do sada nije rezultirala konkretnim mjerama, koje bi vodile ovu zemlju dalje u tom procesu. S tim u vezi, on je zaključio da je za uspjeh u procesu evropskih integracija neophodan široki politički konsenzus.

Ambasador Lajčak je najavio da ova konferencija predstavlja početak sistematskog pristupa promociji procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini. Također, on je objasnio da će Ured specijalnog predstavnika Evropske unije ovu vrstu okupljanja organizirati svakog mjeseca do juna 2009. On je objasnio da Evropska unija želi da podrška procesu evropskih integracija u BiH bude utemeljena na detaljnom znanju o prednostima samog procesa. U tom smislu, Ambasador Lajčak je također najavio aktivnosti za nevladine organizacije i druge zainteresirane kako bi i oni aktivno učestvovali u cjelokupnom procesu evropskih integracija. „Od danas ova paralelna aktivnost počinje, i pozivam sve građane da aktivno učestvuju u ovom procesu čiji je cilj dobrobit za sve građane ove zemlje.“, rekao je ambasador Lajčak.

Dr. Eduard Kukan, član Skupštine Vijeća Evrope i član Komiteta za vanjske poslove  Parlamenta Slovačke, objasnio je da je pozvan na ovaj događaja kako bi sa bh. parlamentarcima podijelio priču o uspjehu – Republika Slovačka – i njenom putu evropskih integracija. Gospodin Kukan, bivši ministar vanjskih poslova Slovačke tokom ključnog perioda za njegovu zemlju (1998. – 2006.), rekao je da vjeruje da slovačko iskustvo može biti korisno za Bosnu i Hercegovinu i kako je važno da to iskustvo podijeli sa bh. parlamentarcima.

Konferencija je nastavljena prezentacijama koje su se fokusirale na sve glavne aspekte procesa evropskih integracija i uloge koji bi parlamenti trebali imati u ovom procesu.

Europa.ba