Evropska komisija usvojila Nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu unutar IPA komponentom II – Podrška u tranziciji i izgradnja institucija u 2008

Evropska komisija je usvojila drugi dio Nacionalnog programa za Bosnu i Hercegovinu unutar Instrumenta pretpristupne podrške IPA, komponenta II – Podrška u tranziciji i izgradnja institucija 2008, čime će se obezbijediti maksimalna sredstva u iznosu od 54 miliona eura kao podrška za napredovanje u ključnim područjima reformi.

Program se sastoji od 21 projekta kojima će se podržati procesi političkih i ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini kao i usklađivanje sa standardima Evropske unije.

U projekte političkog sektora su uključeni podrška za razvoj integrisane strategije socijalne zaštite i inkluzije ugroženih grupa, nabavka opreme za sudove i tužiteljstva, podrška pripremi za decentralizovano upravljanje fondovima Evropske unije i podrška za aktivnosti deminiranja. Nadalje, izdvojeno je 3,5 miliona eura za podršku civilnom društvu u BiH. Kada je u pitanju ekonomski sektor, programom se podržavaju lokalni ekonomski razvoj, sistem zdravstvene zaštite i sektor obrazovanja. Osim toga, planirano je finansiranje za davanje podrške razvoju trgovinske politike BiH, poljoprivrednu i politiku sigurnosti hrane, podrška za institucije za zaštitu okoliša i za primjenu strategije integrisanog upravljanja granicama BiH kao i akcioni plan za usklađivanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH sa evropskim zakonodavstvom. Na kraju ali ne i najmanje važno, programom će se finansirati učešće Bosne i Hercegovine u programima Zajednice.

Ostali donatori i Bosna i Hercegovina će obezbijediti sufinansiranje za 16 od ukupno 21 projekta. Doprinos Zajednice unutar IPA fondova predstavlja 70% ukupnog budžeta za ovaj program. Kao rezultat poboljšane donatorske koordinacije, izvršena je podjela rada u određenim područjima gdje zemlje članice Evropske unije ili drugi donatori već realizuju projekte koji bi u drugim prilikama bili razmatrani za finansiranje.

Prvi dio Nacionalnog akcionog plana, u iznosu od 12.5 miliona eura, je usvojen 9. oktobra 2008.g. i pokriva pet projekata koji su naznačeni kao najvažniji politički projekti ili projekti koji zahtijevaju kontinuirano finansiranje sredstvima EK. Ti projekti se odnose na reformu policije, podršku Sudu BiH i Tužiteljstvu za pomoć u borbi protiv ratnih zločina i organizovanog kriminala, izgradnja državnog zatvora visokog stepena sigurnosti, podršku za pripremu projekata čime će se pomoći bh. vlastima  da pripremaju kvalitetne prijedloge projekata i projekt za podizanje svijesti i promociju Evropske unije.

Europa.ba