Konferencija „Vanjskotrgovinska politika BiH – u susret ulasku u EU i svjetski trgovinski sistem”

Gospodin Johan Hesse, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH i šef Odjela operacija za ekonomske reforme i prirodne resurse, obratio se danas u Sarajevu učesnicima konferencije „Vanjskotrgovinska politika u BiH – u susret ulasku u EU i svjetski trgovinski sistem“.  Konferencija je organizirana u okviru projekta Evropske unije „Pružanje podrške razvoju trgovinske politike i jačanju kapaciteta u Bosni i Hercegovini” (EU TPP), a u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEO) kako bi se označio kraj projekta.

Učesnici Konferencije bili su predstavnici bh. institucija nadležni za pripremu nacrta i provedbu vanjskotrgovinske politike BiH, predstavnici privatnog sektora, međunarodnih organizacija i akademije. Poslije uvodnih obraćanja, predstavljeni su rezultati EU TPP projekta.

U svom uvodnom izlaganju, gospodin Hesse je naznačio da važnost projekta leži u činjenici da Bosna i Hercegovina sada ima više od jedne godine iskustva u primjeni Centralno evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA sa susjednim zemljama, a istovremeno je na početku primjene Prijelaznog sporazuma Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. „Reforme promovirane Prijelaznim sporazumom i vrlo brzo SSP-om doprinijet će rastu bh. ekonomije“, rekao je.

Gospodin Hesse je također podcrtao da je neophodni preduvjet da BiH unaprijedi svoj trgovinski učinak i kapacitete za efikasno učestvovanje u regionalnoj i multilateralnoj trgovini, osigurati mogućnost definiranja i provođenja adekvatnih trgovinskih politika. S tim u vezi on je naglasio: „Uvjeren sam da je EU trgovinski projekat podržao Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u napredovanju prema ispunjenju ovih preduvjeta.“ Svoje obraćanje gospodin Hesse je zaključio naglasivši da će Evropska unija dodijeliti više od 5 miliona eura pomoći u ovoj oblasti kao „snažan indikator spremnosti Evropske unije da i dalje jača integraciju bh. trgovine u EU.“

„Naš cilj je da svim kapacitetima u najvećoj mogućoj mjeri zaštitimo domaće proizvođače od sve jače konkurencije. S tim u vezi MVTEO je intenzivno radilo na jačanju svojih kapaciteta vezanih za zaštitu trgovinskih mjera u okviru ovog Projekta.“, rekao je gospodin Vilim Primorac, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. On je također istakao da je EU TPP projekt pomogao skoro svim sektorima u Ministarstvu u izazovima u pregovorima sa EU i Svjetskom trgovinskom organizacijom, kao i u primjeni CEFTA-e.

Prezentacija gospodina Osmana Topčagića, direktora Direkcije za evropske integracije BiH imala je težište na razvoju bh. vanjskotrgovinske politike u kontekstu SSP-a i Prijelaznog sporazuma. U tom smislu, on je prisutne kratko informirao o mjerama koje je poduzelo Vijeće ministara BiH kako bi ispunilo zacrtana tri prioriteta proizašla iz SSP-a i Prijelaznog sporazuma. Prvi prioritet je uspostava zone slobodne trgovine najkasnije do 1. jula 2013. godine. Drugi prioritet je osnivanje Prijelaznog komiteta zaduženog za nadzor i praćenje primjene Prijelaznog sporazuma. Treći prioritet je postepeno usklađivanje postojeće i buduće legislative sa evropskom pravnom stečevinom.

Gospodin Istvan Major, predsjednik Radne grupe za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, prezentirao je sveobuhvatnu analizu procesa pristupanja. U tom kontekstu pozdravio je napredak koji je BiH ostvarila posebno u multilateralnom segmentu pregovora, pominjući kako u nekim oblastima, poput vanjske trgovine, novih carinskih zakona, provođenja zaštite prava intelektualne svojine, ima još prostora za ostvarivanje napretka. Pozvao je bh. vlasti da iskoriste otvorenu mogućnost i ubrzaju proces bilateralnih pregovora kako bi se dovršio cijeli proces pristupanja. „Uz dobre napore i adekvatnu odlučnost, do kraja godine (2009.) vaša zemlja mogla bi postati članicom Svjetske trgovinske organizacije“, zaključio je g. Major.

Evropska unija je osigurala 1.457.653 EUR za provedbu ovog Projekta.

Europa.ba