Pack: Za BiH je najvažnije da radi na ispunjavanju obaveza na putu ka Evropskoj uniji

Doris Pack, članica Evropskog parlamenta i predsjedateljica Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope koja trenutno boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, razgovarala je danas o procesu evropskih integracija sa studentima sa sarajevskih univerziteta.

Gospođa Pack je, u svom uvodnom izlaganju, sarajevskim studentima govorila i o IPA fondovima kao i o drugim mehanizmima pomoći EU za BiH i zemlje u ovoj regiji, želeći tako istaknuti da je EU vrlo zainteresirana za napredak i približavanje BiH zemlje EU. Sa druge strane, ona je govoreći o obavezama koje BiH kao i sve druge zemlje koje pretenduju na članstvo u BiH mora ispuniti, naglasila da su to obaveze koje nikako ne mogu biti urađene izvana, nego ih moraju završiti bh vlasti. Gospođa Pack je naglasila da je neophodna politička volja: “Vaši političari moraju postići konsenzus oko ključnih pitanja za zemlju. I kompromis koji je i za nas  u EU ključna riječ bez koje ne možemo ništa postići “.

U vrlo živom 90-minutnom razgovoru sa studentima, gospođa Pack je željela potaknuti studente na razmišljanje o tome šta mogu uraditi za svoju zemlju, kako univerziteti mogu ohrabriti vlasti da ispunjavaju uvjete koje je Evropska unija stavila pred njih, te šta oni mogu učiniti u prevazilaženju etničkih barijera u BiH.

Studenti su gospođu Pack pitali o reformama koje trebaju biti ispunjene u vezi sa pristupanjem BiH Evropskoj uniji.  Takođe ih je interesovalo da čuju o tome koliko nedovršeni proces ratifikacije Lisabonskog sporazuma može biti prepreka za pridruživanje BiH Evropskoj uniji. „Proces proširenja se odvija korak po korak. On traži vremena, a za BiH je najvažnije da radi na ispunjavanju svojih obaveza na putu prema EU,“ poručila je gospođa Pack.  Po njenoj procjeni, punopravno članstvo BiH ne može očekivati za minimalno za pet godina.

Tokom dvodnevne posjete Doris Pack se sastala i sa Meddžidom Kreso, predsjednicom Suda BiH i Miloradom Novkovićem, predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i sa Kemalom Kozarićem, guvernerom Centralne banke Bosne i Hercegovine. Tokom dana će se susresti sa  predstavnicima nevladinog sektora, poslovne zajednice, te predstavnicima međunarodne zajednice u zemlji. Drugog dana posjete, Doris Pack će se susresti sa biskupom banjalučkim Franjom Komaricom.

Obraćanje Doris Pack bh. studentima 

Europa.ba